Följ Bibelfrågan på Facebook

Vad händer våra husdjur när Jesus kommer?

Bibelfrågan: Frågor och svar

Fråga: Jag har en liten hund. Då när vi kristna förvandlas, hoppas jag att vi kan fortsätta ta hand om våra kära djur, vad tror du? Och alla icke-kristna som har hundar, katter etc, kommer de att få fortsätta leva och ta hand om sina djur? (A-M.)

Bibeln säger ju ingenting om våra husdjur, men av allt att döma kommer livet att fortsätta "som vanligt" på jorden som helhet. Och jag kan inte tänka mig något annat än att husdjuren kommer att leva vidare in i himmelriket, även de.

För det ska ju finnas djur i Guds rike. Och sorg och saknad var ingenting som Gud i begynnelsen försåg sin skapelse med. Det fanns inte i paradiset och det kommer inte heller att finnas i himmelriket. Så det vore väl lite ologiskt om just de troende skulle behöva sörja och sakna sina djur. Och några praktiska problem borde det inte vara. Jesus kunde ju laga kvällsmat på stranden åt lärjungar efter sin uppståndelse, så då bör väl vi kunna ta hand om våra vovvar...

Helst skulle jag önska att Gud på något sätt hade någonting i beredskap även åt de djur vi har haft och älskat. En liten grönskande kvist på ett träd i himmelriket, en porlande bäck att simma i, en skogsdunge med frodigt gräs att beta av - eller en mänsklig famn att spinna i. Ingen skulle väl bli gladare än jag om jag en dag fick se två svarta, lurviga newfoundländare komma lufsande med slängande tungor genom gräset i himmelriket tätt följda av en liten skällande vit pudel och veta att jag fick ha dem hos mig för alltid...

Men det är nog bara sådana tankar man tänker nu, i det här livet. Vi får förmodligen ett helt annat perspektiv på tillvaron, både det som varit och det som ska komma, när vi själva får evigt liv. Och faktum kvarstår - Gud har inte lovat evigt liv åt någon annan art än oss. Och att vi får det, beror enbart på att det var därför han skapade oss från första början - till att bli hans avbilder, lika honom. Så även om jag skulle önska att hans plan för evigheten inte bara omfattade oss människor, utan på något sätt allt levande, så är människan helt enkelt den enda organism som från början är avsedd att övergå från en fysisk till en andlig form.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Varför skapade Gud oss människor?
Står det nånstans i Bibeln VARFÖR Gud skapade oss och VARFÖR Jesus måste komma och starta en ny religion?

Den andliga uppståndelsekroppen
Hur kan någon tro på att människor som har dött och ruttnat och blivit till ingenting för kanske flera tusen år sen ska kunna uppstå igen?

Vad händer alla som tillhör andra religioner?
Vad kommer att hända med de miljarder människor som levt och dött utan att någonsin höra talas om Kristus, eller som även om de hörde namnet aldrig förstod vad det innebar?

Vad är kristendomens livsmål?
Vad är själva meningen med livet för er kristna? Att leva här och sen dö och komma till himlen? Och sen då?

Villkoren för evigt liv
Vad krävs det för att vi ska kunna få evigt liv?

Ska vi bli gudar?
Kommer vi att bli gudar då vi kommer till himlen? Precis som vår Far är nu?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.