Följ Bibelfrågan på Facebook

Hur kunde Mose gifta sig med en midjanit?

Fråga: I Bibeln står det att Mose gifte sig med en midjanitisk kvinna? Men längre fram talas det om en israelitisk man som gifte sig "utanför sin folkgrupp" med en medianitisk kvinna - varför de blev dödade. Vad är skillnaden mellan allianserna eftersom Mose inte verkar ha gjort något felaktigt som tog en medianitisk kvinna? (G.N.)

Svar: Efter att ha slagit ihjäl en egyptier som dödat en israelit tvingades Mose fly ur landet. Han begav sig österut och kom till ett område som Bibeln benämner Midjan. Om det var frågan om landområdet Midjan, som låg öster om Akabaviken, eller om ett område närmare Egypten där det levde midjaniter, är okänt. Där började han arbeta som fårvaktare åt en midjanitisk präst och gifte sig så småningom med dennes dotter, Sippora. Flera år senare återvände han till Egypten och hjälpte israeliterna att lämna landet.

Till en början var midjaniterna allierade med israeliterna som lämnat Egypten. Förutom att Mose själv var gift med en midjanit anlitade han även en midjanit som vägvisare.

Längre fram uppstod dock konflikter mellan folkgrupperna (som faktiskt var nära besläktade eftersom midjaniterna också var ättlingar till Abraham) sedan israelitiska män låtit sig lockas av midjanitiska kvinnor och förletts att äta deras offermåltider och tillbe den midjanitiska guden Baal-Peor.

När simeoniten Simri låg med en midjanitisk hövdingadotter vid namn Kosbi mördade man båda två och sedan sände Mose ut en armé för att bränna midjaniternas städer och tältläger och döda alla män, pojkar och kvinnor som inte var oskulder. De enda som man lät leva var de unga oskulderna som Moses soldater fick behålla (4 Mos 31) för eget "bruk".

Även därefter fortsatte motsättningarna mellan israeliterna och midjaniterna, exempelvis under flera år under domartiden (Dom 6:1).

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
När skrev Mose Moseböckerna?
Vet man något om när Moses författade de fem Moseböckerna?

Var Moses hustru Sippora Svart?
När Mose hörde Guds röst första gången sade Gud till honom: "Ta av skorna, för marken du står på är helig". Menade han midjaniternas land? Vilket land är isåfall detta i dagens geografi? Vilken folkgrupp är midjaniterna nu? Jag har också läste att Mose hustru Sippora var en kushit (etiopier). Är midjaniter och kushiter samma folk?

Amenhotep eller Ramses?
Undrar över faraonen som förlorade mot israels gud!? Var det Amenhotep II eller var det Ramses den store eller är det samma farao? Discoverys tv-program tror att det var Ramses som regerade då.

Hade Mose fler namn?
Mose fick ju sitt namn av prinsessan som drog upp honom ur Nilen. Men han måste väl ha fått ett namn av sina biologiska föräldrar? Liksom hans syskon, Aron och Miriam? Mose syskon måste väl ha talat om för honom vilket som var hans riktiga namn?

Vad hette Moses svärfar?
Funderar över Moses svärfar, vad jag kan se har han tre olika namn, Reguel (2 Mos 2:18), Jetro (2 Mos 3:1) och Jeter (2 Mos 4:18). Hur förklarar man detta, Reguel verkar ju vara ett namn sammansatt av Regu och El, alltså ett slags gudsnamn.

Vem var Mose?
Vem var den riktige Mose? Jag har läst att den historiske Mose i själva verket var en präst från Heliopolis vid namn Osarsiph?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv in ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@alltombibeln.se så får du svar via e-mail.


Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.