Följ Bibelfrågan på Facebook

Ismael - baby eller tonåring?

Bibelfrågan: Frågor och svar

Ismael var svårast medtagen, och när Hagar insåg att han var döende stod hon inte ut med att bara sitta hjälplös och se på...

Fråga: Abraham var 86 år när Ismael föddes och 100 år när Isak föddes. Det innebär att Ismael var minst 14 år när Hagar drevs ut i öknen. Men av bibeltexten verkar det som om Ismael var en baby när Hagar lägger honom att dö när vattnet tagit slut. En minst 14 års grabb borde inte vara så hjälplös. Jag får det inte att gå ihop. Är det något översättningsfel? (N.R.L.)

Nej, det är inget översättningsfel.

Enligt 1 Mos 17:25 var Ismael 13 år när han blev omskuren och året därpå tvingades han ge sig av tillsammans med sin mamma. De irrade slutligen omkring i öknen utan vatten, och båda var troligen helt uttorkade och utmattade när de slutligen sökte skydd undan solen under några buskar.

Uppenbarligen var Ismael svårast medtagen, och när Hagar insåg att han var döende, stod hon inte ut med att bara sitta hjälplös och se på, utan stapplade iväg en bit bort. Men Gud visade henne en vattenkälla, där hon kunde fylla en lädersäck med vatten som hon gav till Ismael och på så sätt räddade hon hans liv.

Det är nog inte alls så underligt att en 14-årig pojke förbrukar sina krafter och dukar under snabbare än en kvinna i 40-årsåldern (eller hur gammal hon nu kan ha varit).

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Det viktigaste om Abraham
Vad var det viktigaste om Abraham? Vad är det viktigaste att veta?

Sara, Abrahams hustru
Vad vet man om Abrahams hustru Sara och hennes liv?

Konflikten Palestina och Israel - vad är rätt?
Bibelns profetior talar om att "Israels barn" - den gamle patriarken Israels ättlingar - en dag skulle komma att leva i det område som Gud en gång lovade Abraham

Vilka religioner är 'Abrahams barn'?
Vad är "Abrahams barn"? Vad menar man med det uttrycket? Vilka religioner ingår i Abrahams barn?

Abraham och Abrahams barn
Vem var Abraham, vad gjorde han, vilka är 'Abrahams barn' - och vad har allt detta med kristendomen att göra?

Guds löfte till Abraham
'Herren' lovade Abraham och hans avkommor nuvarande Israel. Vad finns det för bevis på det utom hans egen berättelse till avkomman?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.