Följ Bibelfrågan på Facebook

Hur många barn hade Jakob?

Bibelfrågan: Frågor och svar

Fråga: Jakobs 12 söner nämns ofta, från Ruben till Benjamin, men hade han inga döttrar? Jag skulle väldigt gärna veta hur många barn han hade totalt. (L.L.)

Bibeln säger inget om hur många barn han hade totalt. Förutom de 12 sönerna som blev stamfäder till de 12 israelitiska stammarna nämns bara en dotter, nämligen Dina (1 Mos 30:21), men han hade säkert många fler. Rent statistiskt borde ju döttrarna vara lika många som (eller till och med fler än) sönerna. Men eftersom de inte spelade någon viktig roll i det israelitiska folkets historia så kom de aldrig att nämnas i bibeln.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Varifrån kom namnen 'Israel' och 'Juda'?
Varifrån härrör själva namnet ”Israel”? Varför blev det just ”Israel” det kom att heta när det ju inte var frågan om ett specifikt folk utan i själva verket flera så kallade stammar. Samma sak när Israel sedermera delades i det norra respektive södra riket - varför kom det södra nu att kallas för Juda?

Vad omfattar det utlovade landet Kanaan?
Jag undrar hur stort landet var som Gud lovade bort till de efterkommande i Moseboken. De ställen som som står i bibeln finns ju inte i dagens kartböcker. Går det att på ett ungefär beskriva ytan?

Jakob fördömande av Simon och Levi
När Jakob profeterade över sina söner inkluderade han Simon och Levi i en fördömelse och tog avstånd från dem. Men Gud avdelade Levis ättlingar till prästämbetet för att utföra det heligaste. Mose och Aron kommer också från Levi stam. Det rimmar dåligt med Jakobs tal till Levi.

Israels försvunna stammar
Bibeln berättar att israeliterna som tvångsförflyttades av assyrierna slog sig ner i närheten av floden Gozan och i medernas städer.

Bodde judarna i Israel?
Var i bibeln står det att judarna bodde i ett land som heter Israel?

Hur gammalt är Israel?
Inom kristendomen pratas det mycket om Israel och Jesus och sånt i samma mening. Som jag har förstått det så skapades staten Israel genom att FN tyckte att det skulle vara sjysst att slänga ut dom som då levde i den brittiska kolonin Palestina i öknen. Vad är då detta Israel det pratas så mycket om? Fanns staten Israel förr i tiden på nån annan plats.

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka bland svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.


Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.