Följ Bibelfrågan på Facebook

Jerikos omkrets

Bibelfrågan: Frågor och svar

Fråga: Hur långt gick Josua och hans soldater när de gick runt Jerikos murar? Var ett varv flera kilometer eller mil? (U.J.)

Enligt de arkeologiska utgrävningar som gjorts på den plats där Jeriko antas ha legat omfattade staden cirka 30 000 kvadratmeter och hade mellan 1000 och 1500 invånare. En yta på 30 000 kvadratmeter innebär att själva staden (innanför de dubbla murarna) hade en omkrets på cirka 700-800 meter.

Eftersom de båda murar som omgav staden var uppförda med några meters mellanrum, och det utanför den yttersta muren fanns en brant sluttning (staden var byggd på en cirka tre meter hög kulle), kan man anta att Josuas soldater fick gå en sträcka på ungefär en kilometer för att komma runt hela staden. I normal marschtakt bör det ha tagit dem ett par timmar att gå de sju varven runt Jeriko den sjunde dagen.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Vad omfattade det utlovade landet Kanaan?
Jag undrar hur stort landet var som Gud lovade bort till de efterkommande i Moseboken. De ställen som står i bibeln finns ju inte i dagens kartböcker. Går det att på ett ungefär beskriva ytan?

Varför 40 år i öknen?
Varför vandrade israeliterna i öknen i 40 år när man idag har sett att om man vandrar från Egypten till Israel så tar det bara 1,5 år?

Israels slaveri i Egypten
Den första tiden i Egypten var gynnsam för de hebreiska invandrarna, men med tiden började främlingsfientligheten göra sig märkbar och förhållandena för israeliterna blev allt svårare.

Det osyrade brödets högtid
När Israels barn skulle fly från slaveriet i Egypten omkring tusen år före vår tideräknings början var det bråttom.

Israeliternas slaveri i Egypten
Egyptiska skrifter visar att slavsystemet var omfattande och att trälar och tvångsarbetare främst utgjordes av icke-egyptier - invandrare och krigsfångar.

Amenhotep eller Ramses
Enligt bibeln skedde israeliternas uttåg ur Egypten 480 år innan kung Salomo började bygga templet.

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.