Följ Bibelfrågan på Facebook

Jesu ålder vid de vise männens besök

Bibelfrågan: Frågor och svar

Efter Jesu födelse stannade Josef och Maria kvar i Betlehem där de flyttade in i ett hus.

Fråga: Hur gammal var Jesus när de "tre" vise männen kom. Varför blev barnen från 0-2 (3) år dödade om nu Jesus skulle vara nyfödd? Kom herdarna och de vise männen samtidigt eller var för sig och vid skilda år? Bodde Maria, Josef och Jesus-barnet kvar i stallet ända till de måste ge sig av på grund av Herodes hemska befallning? (L.S.)

Herdarna kom enligt bibelns berättelse när Jesus var precis nyfödd och Josef och Maria tillfälligt hade lyckats ordna en bostad i ett stall (stallen var på den tiden en del av bostadshusen) i Betlehem. Efter Jesu födelse stannade Josef och Maria kvar i Betlehem (som inte låg mer än åtta kilometer från Judéens huvudstad Jerusalem) där de flyttade in i ett hus (Matt 2:11). Sju dagar efter sin födelse blev Jesus omskuren och efter ytterligare 33 dagar begav sig familjen upp till Jerusalem där han bars fram i templet och välsignades.

En tid därefter kom de vise männen till Judeen. De begav sig helt naturligt först till den dåvarande kungen Herodes, eftersom de tog för givet att den nyfödde prinsen var son till honom. Det var efter det att Herodes hade rådfrågat prästerna som han konstaterade att profeterna sagt att Messias ("Guds utvalde kung") skulle födas i Betlehem. Han uppmanade följaktligen de vise männen att fortsätta dit och ta reda på så mycket som möjligt och sedan underrätta honom när de hittat den nyfödde blivande kungen.

Efter det att de vise männen besökt Josef och Maria och gett barnet sina gåvor återvände de till sitt hemland. Så småningom insåg Herodes att de inte tänkte höra av sig till honom, och eftersom han inte visste något om hur gammalt barnet var beslutade han sig för att ta det säkra före det osäkra och låta döda alla pojkar upp till två-tre års ålder som fanns i Betlehem.

Josef blev förvarnad om vad som skulle hända och flydde med kvinna och barn till Egypten, som då var en romersk provins. På så sätt undkom Jesus det massmord som med utgångspunkt från Betlehems beräknade folkmängd bör ha krävt ett tjugotal barns liv. Vilken väg man tog är inte känt, men troligen flydde man västerut till Medelhavskusten för att sedan ta den stora karavanvägen söderut till grannlandet Egypten, en sträcka på sammanlagt cirka 15 mil som bör ha tagit ungefär en vecka att färdas.

Efter Herodes död, som enligt de flesta historikers uppfattning inträffade några månader senare, precis före påsken år 4 f Kr, återvände familjen till Israel. Tydligen hade de först tänkt resa tillbaka till Betlehem, men när de fick veta att Herodes son Arkelaus nu regerade över Judéen valde de att i stället bege sig tillbaka till Nasaret i Galiléen där Maria hade sitt föräldrahem.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Fel i bibeln om Herodes?
På ett ställe står det att Herodes dog strax efter Jesus födelse, när Josef och Maria var i Egypten, men på ett annat ställe står det att han lät halshugga Johannes döparen 30 år senare. Hur är det möjligt?

Finns det belägg för barnamorden i Betlehem?
Finns det historiska, ickebibliska belägg - t ex Josephus Flavius - för att Herodes den store dödade gossebarn upp till 2 års ålder som berättas i Matteus 2:16?

Måste Jesus födas i ett stall?
Fanns det verkligen ingen annanstans än en grotta där Maria kunde föda sitt barn? Borde inte Josef ha kunnat hitta nåt bättre ställe?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.