Följ Bibelfrågan på Facebook

Bibelord om hur Jesus avlades

Bibelfrågan: Frågor och svar

Fråga: I apostoliska trosbekännelsen står uttrycket 'avlad av den Helige Ande'. Var i bibeln finns motsvarande uttryck? (S.B.)

Exakt den formuleringen finns inte i bibeln, utan det är en kortfattad beskrivning av vad som hände då Maria blev gravid.

Det bibelord som trosbekännelsen syftar på är Matt 1:21 där Herrens ängel säger till Josef att barnet i hans blivande hustrus livmoder har "blivit till genom helig ande" (i 1917 års översättning står att "det som är avlat i henne är av helig ande"). Det grekiska ord som används i grundtexten är gennao som kan översättas med "bli till", "avla", "alstra", "framkalla", "föda" etc.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Var Maria oskuld fastän hon var gift?
Josef och Maria var redan gifta när ängeln talade om för dem att Maria väntade ett barn som var Guds son. Men hur förklaras det att hon var jungfru då? Äktenskapet innebär ju även kroppsligt umgänge mellan de gifta, speciellt var det betonat på den tiden.

Trosbekännelsen
Jag skulle vilja veta mer om hur trosbekännelsen kom till och om det finns flera varianter av den.

Vad hände sedan med Josef och Maria?
Såvitt jag kan se nämner bibeln inget om Jesu föräldrar, Josef och Maria, efter Jesu uppståndelse och himmelsfärd? Vad hände med dem?

Kristendom och sex
Jag undrar vad kristendomen har för syn på sexualiteten mellan man och kvinna. Får kristna själva avgöra eller bestämmer Gud? Finns det några speciella regler för sexualiteten?

Är det fel att njuta?
Är njutning något vi bör undvika? Det är ju något man gör för att tillfredsställa sitt ego, och det är väl meningen att vi ska utplåna vårt ego och bli ett med Kristus? Missar jag att följa Guds vilja när jag ägnar mig åt att njuta?

Levde Josef och Maria i celibat hela livet?
Hur ställer sig den protestantiska kyrkan till den katolska uppfattningen att Josef och Maria levde hela livet i ett äktenskap som var platoniskt, dvs i celibat?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka bland svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.


Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.