Följ Bibelfrågan på Facebook

Jesu födelsedag

Bibelfrågan: Frågor och svar

När kejsar Konstantin anslöt sig till kristendomen såg han till att solhögtiden "kristnades", dvs att man i stället firade att Jesus fötts.

Fråga: Om man nu vet att Jesus inte föddes den 25 dec, varför fortsätter då kyrkan med att envisas predika det budskapet? (A.C.)

Det gör man inte. Det finns ingen kyrka som predikar att Jesus föddes den 25 december. Däremot firar man hans födelse den 25 december. OBS - man firar inte hans födelsedag, utan hans födelse, dvs att han föddes.

Att det en gång i tiden blev just den 25 december berodde på den romerske kejsaren Konstantin. Han var ursprungligen soldyrkare och dessa firade solgudens födelse vid vintersolståndet den 25 december då solen "föddes" igen och dagarna började bli ljusare igen. (Veckan innan firade romarna sedan gammalt en midvinterhelg för att hylla åkerbrukets gud, Saturnus.) När Konstantin i stället anslöt sig till kristendomen (huruvida han verkligen blev kristen är en helt annan fråga...) såg han till att den här solhögtiden "kristnades", dvs att man den dagen i stället firade att Jesus fötts.

Sett ur Konstantins och kyrkans synvinkel var det en praktisk lösning. Eftersom Konstantin och hans efterträdare såg till att göra kristendomen till "statsreligion" (precis som den sedermera blev även i Sverige), vilket innebar att alla i riket måste vara anslutna till kyrkan vare sig de var kristna eller inte (och de allra flesta var ju naturligtvis inte kristna), slapp man protester från tidigare soldyrkare och folk som var vana att fira saturnaliefesten genom att man lät folk fortsätta att fira vid samma tid, men lade in en ny innebörd i firandet, nämligen Jesu födelse.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
När föddes Jesus?
Vilket år föddes Kristus? Föddes inte han år noll?

Föddes Jesus den 25 september?
En präst påstår att Jesus föddes den 25 september. Hur har man isåfall kommit fram till det?

Jesu ålder
Hur gammal blev Jesus?

Nasaret eller Betlehem?
I Luk 2:4 bor Josef i Nasaret och åker därifrån till Betlehem. I Matt 2:22f får Josef i en dröm uppmaningen att bosätta sig i Galilleen, och bosätter sig då i Nasaret. Hur går detta ihop? Antingen kom de väl från Nasaret, eller också flyttade de dit, på Guds anmaning, efter Jesu födelse?

Finns år noll?
Hur räknar egentligen historikerna när nollåret ligger emellan två historiska händelser. Om templet började byggas, säg år 19, och bygget pågår i 46 år. Vilket år hamnar man då i? Finns nollåret med andra ord eller hoppar man över det...?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.