Följ Bibelfrågan på Facebook

Var det Jesus som gifte sig i Kana?

Bibelfrågan: Frågor och svar

Fråga: "Värden" på ett bröllop brukar vara brudgummen. I Kana är det Jesus. Hans mor är med och talar om för honom att det behövs mer vin. Det är alltså klart att det var Jesus eget bröllop. (G.T.)

Jesus var varken värd eller brudgum (och brudgummen var inte heller värd) vid bröllopet i Kana.

Johannes berättar att det var bröllop i Kana, att Jesu mor var gäst där och "Jesus och hans lärjungar blev också bjudna till bröllopet" (Joh 2:2). Det är följaktligen helt uppenbart att det inte var Jesus som gifte sig. Att Jesus och hans lärjungar blev bjudna berodde naturligtvis på att någon av dem (förmodligen Jesus, eftersom hans mor hjälpte till vid bröllopet) kände någon av dem som gifte sig. Även Jesu lärjunge Natanael, som var från Kana, kände säkert de blivande äkta makarna.

Vidare berättar Johannes att när Jesus förvandlat vattnet till vin, sa han till tjänarna att "bära in det till värden" (Joh 2:8). Det visar klart att det inte var Jesus som var värd för bröllopet.

I vers 9 står det slutligen att "värden kallade på brudgummen", vilket visar att värden och brudgummen var två skilda personer.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Var Jesus gift?
Kan man få ett rakt svar på denna fråga: Var Jesus Kristus gift - dvs hade han ingått äktenskap med en kvinna & dessutom som vissa evangelier medger även fader till ett barn som om än icke namngivits.

Fick Maria Magdalena några barn?
Vet man om Maria Magdalena födde något/några barn? Vet man i så fall om det var en dotter eller en son?

Borde inte Jesus varit gift?
Enligt den judiska traditionen bör en man gifta sig i 20-års åldern. Hur kan det då komma sig att Jesus inte gifte sig? Finns det någon förklaring till varför han, i så fall, inte gifte sig?

Förespråkade Jesus celibat?
Är inte Jesu ord i Matt 19:10-12 liksom Paulus ord i 1 Kor 7:7 och 32 ett stöd för uppfattningen att präster ska leva i celibat?

Maria Magdalena
Jag har hört talas om en bok som säger att Maria Magdalena i själva verket var gift med Jesus. Står det nånting om det nånstans och vad vet man mer om henne?

Var celibat förbjudet på Jesu tid?
Det sägs att enligt judisk lag var det på Jesu tid förbjudet för en jude att leva i celibat. OM detta stämmer, hur kan då bibeln påstå att Jesus levde i celibat?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.