Följ Bibelfrågan på Facebook

Var Jesus armenier?

Bibelfrågan: Frågor och svar

Fråga: Jag har hört påståtts att Jesus Kristus skulle ha varit av armenisk härkomst och att han dessutom talade armeniska, och inte "etnisk jude" och därför betraktade inte judar honom som jude. Är detta sant eller en missuppfattning som de personer som påstått detta fått? (A.D.)

Det är ett missförstånd som kan ha uppstått genom att Jesus talade arameiska (inte armeniska), vilket var vardagsspråket bland judarna på hans tid.

Jesus var jude i alla avseenden. Han var född av judiska föräldrar och följaktligen jude både till härstamning (dvs han tillhörde Juda stam) och religion (han tillhörde den judiska religionen, blev omskuren som barn, deltog i de judiska högtiderna, gick på de judiska gudstjänsterna, predikade själv i den judiska synagogan etc etc). Det finns inte heller något i bibeln som antyder att hans omgivning - varken hans vänner eller hans motståndare - skulle ha betraktat honom som något annat än en helt vanlig jude från Galileen.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Vem var Jesu farfar?
Vem var egentligen Jesus farfar? Det står ju olika i Matteus och Lukas.

Stämmer bibelns släktregister?
De släkttavlor som presenteras i bibeln är bara utdrag ur fullständiga register.

Davids ätts stammoder
Vem var stam-mor till Davids ätt?

Hette Josefs far Jakob elleer Eli?
Vem var Josefs far, Jakob (Matt 1:16) eller Eli (Luk 3:23)?

Var Jesus släkt med Abraham?
Var Jesus släkt i rakt nedstigande led med Abraham som man läst eller hur ligger det till? Har det forskats också om det fanns/finns efterkommande, om jesus hade syskon?

Var Jesus verkligen släkt med kung David?
Josef var ju inte Jesus (biologiska) pappa, men varför säger man då att Jesus var släkt med kung David - som fanns på Josefs sida?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.