Allt om Bibeln

BIBELFRÅGAN

Ett interaktivt lexikon över Bibeln och kristen tro

Skrattade Jesus aldrig?

Fråga: Står det någonstans i bibeln att 'Jesus log och sa'? Jag har ännu så länge inte hittat någonstans i bibeln som säger att Jesus var glad. (D.T.)

Svar: Nej, det står ingenstans i bibeln att Jesus log eller skrattade. Å andra sidan står det inte om någon annan heller.

Och om vi läser andra biografier eller historiska skildringar av andra personers liv, så är det nog ytterst sällan det nämns att de skrattade - eller grät. Snarare uttrycks det i ord som att "de gladdes åt", "de var besvikna", "de sörjde", "de beklagade" etc.)

Men Jesus var ju faktiskt en helt vanlig judisk arbetare, så man kan nog anta att han var på gott humör och både log och skrattade emellanåt, precis som alla andra, till exempel när han var på bröllopet i Kana, där han naturligtvis var med och skålade för brudparet och dansade med bruden och brudgummen.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Jesu första underverk
Jesus var en helt vanlig jude som såg ut som vilken jude som helst och levde som vilken jude som helst.

Judarna och Messias
Judarna i allmänhet har aldrig kunnat se Jesus som uppfyllelsen av de gammaltestamentliga profetiorna om den kommande gudakonungen.

Jesu livklädnad
Även om Jesus ska återvända som konungarnas Konung, så var han "bara" en vanlig snickare under sitt liv här på jorden. Hans klädsel var säkert helt vanliga plagg.

Jesu uppståndelse
Om inte Jesus uppstått hade han bara varit en i raden av filosofer, gurus och vishetslärare som funnits genom tiderna.

Var vinet alkoholfritt på Jesu tid?
Noa, 'en oförvitlig och rättfärdig man [som] levde i gemenskap med Gud', var enligt bibeln den förste som anlade en vingård och jäste berusande vin av den saft som vingårdens druvor gav...


Sök svar på fler frågor:

Har du en egen fråga om Bibeln, kristendomen, kyrkan etc? Sök först i Allt om Bibelns omfattande arkiv:

Om du inte hittar svaret, skicka din fråga till bibelfragan@alltombibeln.se så får du svar via email.

Om du vill stödja arbetet med Allt om Bibeln...