Följ Bibelfrågan på Facebook

Vad hette Moses svärfar?

Bibelfrågan: Frågor och svar

Fråga: Funderar över Moses svärfar, vad jag kan se har han tre olika namn, Reguel (2 Mos 2:18), Jetro (2 Mos 3:1) och Jeter (2 Mos 4:18). Hur förklarar man detta, Reguel verkar ju vara ett namn sammansatt av Regu och El, alltså ett slags gudsnamn. (A.M.)

Det är helt riktigt att "Reguel" är ett namn som inbegriper ordet "gud", dvs el. Namnet "Reguel" betyder "Gud är vän" eller "vän av Gud". Det var mycket vanligt bland israeliterna med namn som innehöll namnet El - exempelvis Natanael, Elia, Emanuel etc.

Man tror att Reguel var Moses svärfars tilltalsnamn, medan Jetro eller Jeter (som betyder "den högvördige") sannolikt var en titel.

Mose arbetade som boskapsherde hos prästen Reguel i cirka 40 år efter det att han gift sig med hans dotter Sippora. Efter israeliternas flykt från Egypten tjänstgjorde Reguel som rådgivare åt Mose.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Amenhotep eller Ramses?
Undrar över faraonen som förlorade mot israels gud!? Var det Amenhotep II eller var det Ramses den store eller är det samma farao? Discoverys tv-program tror att det var Ramses som regerade då.

Hade Mose fler namn?
Mose fick ju sitt namn av prinsessan som drog upp honom ur Nilen. Men han måste väl ha fått ett namn av sina biologiska föräldrar? Liksom hans syskon, Aron och Miriam? Mose syskon måste väl ha talat om för honom vilket som var hans riktiga namn?

Var Moses hustru Sippora svart?
När Mose hörde Guds röst första gången sade Gud till honom: "Ta av skorna, för marken du står på är helig". Menade han midjaniternas land? Vilket land är isåfall detta i dagens geografi? Vilken folkgrupp är midjaniterna nu? Jag har också läste att Moses hustru Sippora var en kushit (etiopier). Är midjaniter och kushiter samma folk?

Barnet i vassen
Vem var det de hittade i vassen? Vem var det som hittade honom och hur kom det sig att han hamnade i vassen?

Är bibelns berättelser bara plagiat?
De historier som finns i Bibeln finns ju faktiskt i andra religioner också? Hur kan man då säga att Bibeln är Guds ord? Verkar det inte i stället som om de som skrev Bibeln bara plagierade gamla berättelser?

Moses bröder
Hade Moses några biologiska bröder? Isåfall vilka var de?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.