Följ Bibelfrågan på Facebook

Profeten Joel

Bibelfrågan: Frågor och svar

Profeten Joel uppmanade sina landsmän att vända tillbaka till Gud och börja följa Hans vilja.

Fråga: Jag skulle vilja ha lite fakta om profeten Joel, som skrev den profetia om utgjutandet av Guds ande som Petrus sa gick i uppfyllelse på pingstdagen. (Y.S.)

Vi vet faktiskt inte mycket om profeten Joel - inte ens exakt när han levde.

Hans far hette Petuel, och med utgångspunkt från hans omnämnanden av Juda och Jerusalem kan man möjligen dra slutsatsen att han profeterade i Judeen och kanske bodde i Jerusalem.

Förmodligen författade han sin bok efter den babyloniska fångenskapen. Det faktum att han nämner "Josafats dal" tyder på att han skrev den efter kung Josafats seger över Moab, Ammon och invånarna i Seir, sannolikt omkring år 820 f Kr, nio år efter det att Ussia blev kung.

I sin bok skildrar han de katastrofer som kommer att drabba mänskligheten på "Herrens dag", bl a väldiga gräshoppsinvationer och förödande torkperioder. Joel uppmanade sina landsmän att vända tillbaka till Gud och börja följa Hans vilja. Då skulle Gud låta sin ande komma över alla människor.

Det var den här profetian Petrus hänvisade till på den första pingstdagen efter Jesu himmelsfärd, då den Heliga anden utgöts över de lärjungar som samlats.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Herrens dag på apostlarnas tid?
Hur kunde Petrus säga (i Apostlagärningarna) att Joels profetia gick i uppfyllelse? Den handlar ju om ändens tid.

Uppenbarelsebokens fyra ryttare
Någonstans i bibeln ska det finnas en profetia om fyra ryttare som ska sprida krig och död på jorden i den yttersta tiden? Vad handlar det om och var hittar man den profetian?

Drömsyner i bibeln
Bibeln berättar om hur Gud, både på det gamla och det nya testamentets tid, i exceptionella fall kunde uppenbara sig för människor i drömmar.

Bibelns författare
Vilka som höll i pennorna då de olika böckerna skrevs är omöjligt att säga med absolut säkerhet.

Talar Gud till oss i våra drömmar?
Uppenbarar sig Gud ibland i drömmen? Är drömmen en väg att få kunskap om Guds vilja och om framtiden?

Vilddjuret och romarriket
Det finns två profetior i bibeln som är unika, därför att de sträcker sig från 600-talet före vår tideräknings början och ända fram till Messias ankomst och upprättandet av Guds välde på jorden.

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.