Följ Bibelfrågan på Facebook

Var Johannes Döparen större än Jesus?

Bibelfrågan: Frågor och svar

Vad Jesus säger är att bland alla människor har det aldrig tidigare funnits någon profet med en viktigare uppgift än Johannes.

Fråga: "Sannerligen, ingen av kvinna född har trätt fram som är större än Johannes döparen" säger Jesus i Matt 11:11, men enligt Gal 4:4 var ju Jesus själv "född av en kvinna" - innebär det att Jesus inte var större än Johannes döparen? (O.A.)

Om man läser de föregående verserna liksom motsvarande ställe i Lukas 7:28 så ser man att Jesus talar om Johannes Döparen som profet. Han jämför alltså Johannes med andra tidigare profeter. Uttrycket "född av kvinna" betyder bara kort och gott "människa" - alla är ju födda av kvinnor.

Vad Jesus säger är med andra ord att "bland alla människor har det aldrig tidigare funnits någon [profet] med en viktigare uppgift än Johannes." - och i versarna 9-10 har han förklarat vad det är som gör Johannes så stor: Döparen är budbäraren som går före Messias - "men när himmelriket har blivit verklighet, kommer till och med den som är 'minst' (i andlig bemärkelse) i himmelriket att vara större än Johannes är nu".

Givetvis var Jesus också "född av kvinna", men däremot såg han inte sig själv som någon profet som Johannes, även om andra uppfattade honom som det. Jesus var den som "budbäraren Johannes" gick före och vittnade om. Messias! (Och för övrigt är det nog naturligt att man undantar sig själv när man gör ett uttalande om en annan persons storhet - även om man själv skulle tillhöra samma kategori... )

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Jesus och Johannes Döparen
Umgicks Jesus och Johannes Döparen vid fler tillfällen än vid Jesus dop? Gjorde Jesus något för att fria Johannes när denne senare fängslades?

Var Johannes Döparen profeten Elia?
Folk trodde ju att Johannes döparen var profeten Elia som hade fötts på nytt? Var i Gamla testamentet finns den profetia som fick dem att tro det?

Döpte Jesus någon?
Dopet spelar ju en viktig roll i den kristna kyrkan nuförtiden, men döpte Jesus någonsin någon?

Återföddes Elia som Johannes Döparen?
Hur ska man kunna tolka det som Jesus säger i Matteus 11:14 om att Johannes döparen var Elia på annat sätt än att Elia faktiskt återfötts som Johannes?

Visste Döparen vem Jesus var?
Varför frågade Johannes Jesus om han var den som skulle komma, dvs Messias? När han döpte Jesus innan så visste han ju vem han var.

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.