Följ Bibelfrågan på Facebook

Vilka var 'Josefs bröder' som 'dog ut'?

Bibelfrågan: Frågor och svar

Fråga: I den gammaltestamentliga berättelsen om israeliternas tid i Egypten står det att Josef och alla hans bröder och hela det släktet dör - men att Israels barn (dvs Jakobs söner och Josefs bröder) ändå förökar sig? Hur hänger det ihop? (J.)

'Josefs bröder' är Jakobs/Israels övriga söner. Och med 'Josefs släkte' menas hans generation. Allesamman - hela den generation som Josef och hans bröder tillhörde - dog (helt naturligt), men det betyder ju inte att deras släkt dog ut, utan deras generation följdes av nya generationer, dvs Josefs och hans bröders barn och sedan deras barn i sin tur. Det är ju de som utgör de 12 israelitiska stammarna.

Författaren vill sannolikt bara ha sagt att det som händer sedan i berättelsen om israeliterna, händer långt senare. Ungefär att tiden gick, Josef dog och alla hans bröder och deras familjer dog. Men deras barn fick barn och efter 400 år var israeliterna i Egypten så många att den farao som då regerade upplevde dem som ett hot. Denne farao hade ingen kännedom om Josef och hans anknytning till hovet och hur de allra första israeliterna kommit dit 400 år tidigare.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Förekom det slaveri i det gamla Egypten?
många säger att det inte finns några dokument (förutom Bibeln) som berättar om något slaveri, utan att faraonerna hade anställda, som under dugliga förhållanden, arbetade för farao.

Vrför 40 år i öknen?
Varför vandrade isreliterna i öknen i 40 år när man idag har sett att om man vandrar från egypten till israel så tar det bara 1,5 år?

Israels slaveri i Egypten
Varför var Israels folk slavar i Egypten i 430 år istället för 400 år, som Gud hade sagt till Abraham?

Det osyrade brödets högtid
I påskberättelsen står det att det var det osyrade brödets högtid. Vad är det för helg?

Namnet Egypten
När fick Egypten sitt namn Egypten?

Staden Ramses (Ramesses) i Egypten
I 2 Mosebok står det att israeliterna tvingades att bygga bland annat den egyptiska staden Ramses, men i själva verket byggdes den inte förrän flera sekler senare, av farao Ramses? Hur förklarar ni det?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.