Följ Bibelfrågan på Facebook

Namnet Josua

Bibelfrågan: Frågor och svar

Josua och Jesus hade egentligen samma namn, Y'shua.

Fråga: Jag undrar kort och gott vad namnet "Josua" betyder. (M.S.)

Namnet "Josua" (hebreiska Y'shua eller Jeshua) är samma namn som på grekiska blir Iesous, på latin Iesus - och därav på svenska "Jesus". Josua och Jesus hade alltså egentligen samma namn, Y'shua.

Det hebreiska namnet/ordet Y'shua är en förkortad form av Yehoshua/Jehoshua och betyder "Jehova (Jahve) räddar", dvs "Herren räddar" eller "Gud är räddningen".

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Hur kan Jesus vara Gud?
Bibeln berättar om hur Sonen lämnade sitt andliga, gudomliga tillstånd och lät sig födas som en fysisk, dödlig människa.

Borde inte Jesus ha hetat Immanuel?
I Matteus evangelium 1:21-23 där en ängel visar sig för Josef står det både "Hon kommer att få en son, och du ska kalla honom för Jesus" och sedan står det "Lyssna! Den unga flickan ska bli med barn och föda en son och han ska kallas Immanuel". Varför kallade man honom Jesus då?

Vad var Jesu riktiga namn?
Varför har Yeshuas namn översatt från hebreiska till svenska, 'Jesus'? Namnet Adam har ju inte översatts utan är väldigt nära det hebreiska orginalet.

Stavning av bibliska namn
Noa är namnet i Bibeln, men varifrån har namnet Noak kommit? Och hur kommer det sig att Abrahams fars namn skiljer sig i olika böcker? I Bibel 2000 heter han Terach och i Talmud heter han Tareh.

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.