Följ Bibelfrågan på Facebook

Judarnas bibel och syn på Jesus

Bibelfrågan: Frågor och svar

Fråga: Min dotter läser religion i skolan och behöver hjälp med två frågor hon inte kan hitta i sina böcker. Första frågan är Hur skiljer sig den judiska bibeln från den kristna? Och vad säger judarna om Jesus? (Å.K.)

Den judiska bibeln innehåller bara det vi kallar Gamla testamentet ("det gamla förbundets skrifter") och handlar om det israelitiska/judiska folkets historia och gudstro. Det Nya testamentet ("det nya förbundets skrifter") är den kristna församlingens "komplettering" av den heliga skriften, och det handlar om Jesu verksamhet och den kristna församlingens första decennier.

Judarna säger "ingenting" om Jesus. Han var och är inte av något intresse för judendomen, utan anses helt enkelt ha varit en av många judiska förkunnare som levde vid den tiden. Till skillnad från de kristna tror alltså inte judarna att Jesus är Kristus/Messias.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Jesus och judendomen
Jag undrar varför det var viktigt för Jesus att förändra judendomen och vad var det i judendomen som Jesus inte tyckte om? Och vad skulle troligen Jesus ha sagt om judendomen idag?

Judendomens betydelse för kristendomen
Vilken betydelse har judendomen haft för kristendomen?

Gäller allt i Gamla testamentet
Gäller alla bibelord i GT även för oss kristna i dag? Själv tror jag inte det.

Var Jesus jude?
Vi är några som fört en diskussion ett bra tag nu, och diskussionen handlar om Jesus och huruvida han var jude eller inte. Ena parten menar att han inte var jude eftersom judendomen är en tro och Jesus var kristen, andra parten menar att Jesus var jude. Vad anser ni?

Gamla testamentets lagar
Jag har hört en kompis nämna något om 3 Mosebok 20:13. Vad står det där?

Judarna och Messias
Hur kommer det sig att just judarna är så ovilliga att acceptera Jesus? Han var ju trots allt själv jude och judarnas heliga skrift talade ju om den kommande Messias.

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka bland svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.


Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.