Följ Bibelfrågan på Facebook

Judarnas gamla lagar och ritualer

Fråga: Varför behöver inte judarna följa alla ritualer med offer och dödsstraff längre? (E.C.)

Svar: De här lagarna (precis som våra svenska lagar i dag) var lagar som gällde en nation, ett folk, dvs det israelitiska folket som utgjorde en "nation" och måste ha lagar som styrde samhället i fråga om religionsutövning, civilrätt, brott etc. Men de här lagarna tillhör en gången tid då det israelitiska samhället var teokratiskt, dvs ett folk "styrt av Gud".

I dag existerar ingen israelitisk nation med nationella lagar. Israeliternas ättlingar lever i dag spridda i världen i olika länder och lyder under respektive lands nationella lagar. Landet Israel är, trots namnet, en judisk nation och judarna var bara en av israeliternas 12 stammar. Israel är inte heller något gudsstyrt samhälle, utan ett demokratiskt, där de flesta invånarna inte är mer religiösa än svenskarna.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Guds löfte till Abraham
"Herren" lovade Abraham och hans avkommor nuvarande Israel. Vad finns det för bevis på det utom hans egen berättelse till avkomman?

Varför talar Bibeln om både Juda och Israels land?
Har börjat fundera över varför det på så många ställen i GT står om Juda OCH Israel. I t ex Jeremia 11 står det om Juda förbundsbrott och i 12:14 står om Israels grannar. Kan det vara så att palestinierna (araber) är Juda folk? Tänker på Guds löfte till Abrahams son Ismael, tjänstekvinnans son. Är Juda Ismaels barn? I kapitel 13 liknas Juda vid ett vinkärl. Israel är ju av Isaks ätt. Får det inte att gå ihop.

De kristna och Bibelns lagar
Varför följer inte kristna lagarna i Moseböckerna? Är det något som Jesus säger som upphäver dessa lagarna? Jag vet att Hebreebrevet talar om det nya förbundet, men så som jag tolkar det nya förbundet så är det bara att vi inte skall slakta djur längre, efteersom Jesus gav det ultimata offret.

Hur gammalt är Israel?
Inom kristendomen pratas det mycket om Israel och Jesus och sånt i samma mening. Som jag har förstått det så skapades staten Israel genom att FN tyckte att det skulle vara sjysst att slänga ut dom som då levde i den brittiska kolonin Palestina i öknen. Vad är då detta Israel det pratas så mycket om? Fanns staten Israel förr i tiden på nån annan plats.

Gamla testamentets lagar
Jag har hört en kompis nämna något om 3 Mosebok 20:13. Vad står det där?

Israels försvunna stammar
Jag har hört talas om vad som kallas "Israels försvunna stammar". Är det judarna som bor runtom i världen som man menar då?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv in ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@alltombibeln.se så får du svar via e-mail.


Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.