Följ Bibelfrågan på Facebook

Gud och Kains offer

Bibelfrågan: Frågor och svar

Om vi inte följer Guds ord, om vi inte verkligen innerst inne vill följa Jesus, så spelar vårt yttre sken ingen roll.

Fråga: Hur kunde Gud bete sig så orättvist som han gjorde mot Kain när han tog emot hans bror Abels offergåva men inte hans? (M.H.)

Svaret finns i Ordspråksboken:

"De ogudaktigas offer är avskyvärda för Herren, de rättsinnigas bön behagar honom" (Ords 15:8)

Kains attityd var helt enkelt inte den rätta. Han levde inte enligt Guds vilja och det var något han var väl medveten om! Han kunde (bildligt talat) inte "se Gud i ögonen":

"Är det inte så att om du gör det som är gott, ser du frimodigt upp, men om du inte gör det som är gott, då lurar synden vid dörren" (1 Mos 4:7)

Men medan Kains "gärningar var onda [var] broderns... rättfärdiga" (1 Joh 3:12). Abel var en människa som strävade efter att göra det som var rätt. Han ville följa Guds vilja. Han handlade "i tro" (Hebr 11:4).

Eftersom Kain vägrade följa Guds ord, så spelade hans offer ingen roll. Gud skulle inte ha accepterat hans offergåva, vad den än hade bestått av. Det var alltså inte offrets art - om det var av markens frukt eller ett djur - som var det avgörande, utan uppriktigheten och tron bakom gåvan, viljan att leva ett rättfärdigt liv, ett liv enligt Guds vilja.

Detsamma gäller oss i dag. Om vi inte följer Guds ord, om vi inte verkligen innerst inne vill följa Jesus, så spelar vårt yttre sken ingen roll. Vi må vara hur "andliga" och "fromma" som helt, vi må bedja hur högt som helst i församlingen, delta i all tänkbar kristen verksamhet, kalla oss "kristna", vittna och predika och tala alla tänkbara vackra ord när vi är bland troende, men om vi inte följer Guds vilja - om vi inte är kristna (dvs handlar så som Jesus skulle ha handlat) också hemma, på vår arbetsplats, som politiker och bland våra vänner utanför församlingen - så når våra böner garanterat aldrig Gud.

Och vi når inte heller dit!

Vi kanske kan lura vår omgivning med en andlig fasad, men vi kan aldrig lura Gud. Han genomskådar oss - på samma sätt som han genomskådade Kain. Och i sista änden lurar vi bara oss själva - på det eviga liv som Gud förberett för oss.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Vad är kristen etik?
Det talas ofta om kristen etik, men vad innebär det egentligen?

'Rättfärdig' - vad innebär det?
Vad innebär det att vara rättfärdig?

Vem är kristen?
Enligt Jehovas Vittnen har de ensamrätt på att få kallas "kristna". Varför? Jag har väl genom dopet och konfirmationen också rätt att kalla mig kristen?

Abraham och Abrahams barn
Vem var Abraham, vad gjorde han, vilka är 'Abrahams barn' - och vad har allt detta med kristendomen att göra?

Nåd och rättfärdighet
Jag skulle gärna vilja veta vad begreppen 'rättfärdighet' och 'nåd' står för i kristet sammanhang.

Skenheliga kristna
Varför är många kristna så skenheliga? De låtsas vara moraliskt högtstående på alla sätt, men i verkligheten är de själva inte ett dugg bättre än andra.

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.