Följ Bibelfrågan på Facebook

Accepterar bibeln incest eller inte?

Bibelfrågan: Frågor och svar

Incest är något som förekommit bland många folk och folkgrupper som tvingats leva isolerade eller som isolerat sig för att bevara sin egen blodslinje (exempelvis egyptiska faraoner och inkafolkets härskare).

Fråga: Om Kain fick barn med sin syster, varför fördömer då bibeln incest? (A.)

Först av allt ska vi komma ihåg att det som berättas i bibeln inte alltid är moraliskt "rätt". (Gamla testamentet återger ju det hebreiska folkets historia, och hebreerna/israeliterna var på många sätt inte alls några förebilder utan snarare avskräckande exempel.) Man skulle till exempel, för att stanna kvar vid Kain, kunna följa upp din fråga med att undra:

"Om Kain mördade sin bror, varför fördömer då bibeln mord?"

Eller för att gå lite längre fram i GT: 

"Om Moses mördade en egyptisk arbetsledare, varför fördömer då bibeln mord?"

Men för att återgå till incesten...

Att Kain måste skaffa barn med sin syster för att släktet skulle överleva berodde ju på den uppenbara bristen på andra kvinnliga alternativ ("nöden har ingen lag..."). Läget var lika illa för Kains bror Set och deras övriga syskon, som även de blev tvungna att äkta en nära släkting - inte nödvändigtvis ett syskon, men åtminstone ett syskonbarn eller dess barn. Men det innebär knappast att det är någonting idealiskt eller ens någonting positivt. Likväl är det någonting som har förekommit bland folk och folkgrupper som tvingats leva isolerade (små folkstammar) eller som isolerat sig för att bevara sin egen blodslinje (exempelvis egyptiska faraoner och inkafolkets härskare). Även bland de gamla hebreerna, som ju var ett nomadiskt folk bestående av små stammar som inte ville beblanda sig med andra stammar runt omkring, förekom det äktenskap mellan nära släktingar - och det var inte förbjudet och fördömdes inte heller som någonting omoraliskt eller "syndigt".

Äktenskap mellan nära släktingar förekommer långt fram i det hebreiska folkets historia, så som den återges i bibeln. Abraham var gift med sin halvsyster, och Moses pappa var gift med sin faster. Faktum är att bibeln inte någonstans fördömer incest rent allmänt. Däremot förbjuds incest i den lag som instiftades specifikt för det israelitiska folket efter flykten från Egypten. Läs gärna ett par tidigare svar om lagen i Gamla testamentet:

Det är alltså först i och med att det israelitiska folket, som ju under de många seklerna i Egypten lytt under egyptiska lagar, efter flykten från Egypten får sin egen lag, som incest blir förbjudet (5 Mos 18:9-14 och 20:17-19). Någon förklaring till denna ändrade syn på incest efter flykten från Egypten ger inte bibeln. 

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Gamla testamentets lagar
Det gamla förbundet, som alla dessa stadgar tillhörde, var en följd av det beslut som människan fattat tusentals år tidigare - beslutet att gå sin egen väg.

Inavel efter syndafloden?
Om bara Noas familj överlevde syndafloden, blev det inte inavel efter det då?

Finns det bibliska belägg för arvsynden?
Jag undrar hur det är med arvssynd egentligen. Finns det belägg för den i bibeln?

De kristna och bibelns lagar
Varför följer inte kristna lagarna i Moseböckerna? Är det något som Jesus säger som upphäver dessa lagarna?

Vad är synd?
Vad menar bibeln med begreppet 'synd'?

Om Adam och Eva aldrig tagit den förbjudna frukten...
Anta att Adam och Eva aldrig hade ätit av den förbjudna frukten. Hur hade den fortsatta mänsklighetens historia sett ut då?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.