Följ Bibelfrågan på Facebook

Keps i kyrkan

Bibelfrågan: Frågor och svar

Det här är en allmän etikettsregel som inte har speciellt med kyrkan att göra, utan gäller i alla offentliga eller högtidliga sammanhang.

Fråga: Varför kan inte manliga besökare ha huvudbonad på sig i kyrkan när de kvinnliga kan ha det? (B.E.)

Enligt de seder och bruk som gäller här i västerlandet, så är det helt accepterat att en dam har hatt även inomhus (hatten betraktas alltså inte som något ytterplagg, utan tillhör den kvinnliga dräkten med vissa undantag som till aftonklänning etc).

Den manliga huvudbonaden betraktas däremot som ett ytterplagg - och sådana har man naturligtvis inte på sig inomhus. Det anses helt enkelt ohyfsat.

Det här är en allmän etikettsregel som inte har speciellt med kyrkan att göra, utan gäller i alla offentliga eller högtidliga sammanhang - restauranger, fester, bröllop, invigningar, mottagningar etc.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Speciella kläder för kristna?
Alla är vi bekanta med de muslimska slöjorna och de judiska männens små kalotter. Finns det några speciella kristna klädesplagg också?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.