Följ Bibelfrågan på Facebook

Ormen - ond eller god symbol?

Bibelfrågan: Frågor och svar

Liksom Mose upphöjde ormen i öknen, så måste Människosonen bli upphöjd...

Fråga: Jag förstår inte att ormen som står för det onda (lockade Adam till synd) samtidigt används som symbol för helande. Bl a i 4 Mosebok tillverkade man "Kopparormen" för att folk som såg på den helades. Likaså används den ju som symbol för Apotek och Läkarkåren. (M.S.)

Symboler kan ofta ha flera olika betydelser.

Symbolen "+" kan till exempel betyda både "plus" och "död". Och svastikan (hakkorset) står för grymhet och ondska i västerlandet men representerar sol, liv och lycka inom hinduismen. Samma sak är det med ormen som religiös symbol.

Att Moses lät göra en kopparorm och satte upp den på en påle berodde inte på att ormen dessförinnan skulle ha symboliserat helande, utan det gjorde han därför att det var just ormar som hade kommit in i israeliternas läger och angripit människorna. Det var på grund av detta som ormen på pålen långt senare kom att användas som en lämplig medicinsk symbol.

(Det finns alltså ingen som helst koppling mellan ormen som Moses satte upp på pålen och det faktum att det enligt berättelsen om syndafallet råkade vara just i skepnad av en orm som Satan förledde Eva i Edens lustgård.)

Ormen på pålen kom dessutom att bli en kristen symbol:

"Liksom Mose upphöjde ormen i öknen, så måste Människosonen bli upphöjd, för att var och en som tror på honom ska ha evigt liv" (Joh 3:14)

På samma sätt som den som blickade upp mot kopparormen på pålen undgick att dö av ormbetten och fick leva, kommer den som "vänder blicken mot" Människosonen (Messias) på korset att undgå evig död och i stället få evigt liv.

Thor-Leif Strindberg


Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.