Följ Bibelfrågan på Facebook

Hur gör man korstecken?

Bibelfrågan: Frågor och svar

Fråga: Jag undrar om det finns någon regel som säger hur man ska göra korstecknet inom katolska kyrkan. Är det från höger till vänster eller tvärtom? Gör man på samma sätt inom ortodoxa kyrkan? (E.A.)

Man placerar först fingrarna på pannan och för dem sedan ner till bröstbenets slut. Så långt är det lika mellan katolska och ortodoxa kyrkan. Men inom den katolska kyrkan flyttar man sedan handen till vänster sida av bröstet och för den över till höger, medan man inom den ortodoxa kyrkan gör tvärtom, dvs först till höger och sedan till vänster.

En annan skillnad är att ortodoxa kristna håller tummen, pekfinger och långfingret intill varandra (symboliserande treenigheten) och ring- och lillfinger böjda in mot handflatan (symboliserande Jesu gudomliga och mänskliga natur), medan katoliker gör tecknet med öppen hand.

(Protestantiska kristna håller handen/fingrarna på lite olika sätt, ofta som de ortodoxa, men utför själva korstecknet på samma sätt som katolikerna - uppifrån och ner och från vänster till höger.)

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Katoliker, ortodoxa och protestanter
Vad avser de tre kyrkorna (ortodox, protestantisk, katolsk)?

Hur uppstod Katolska kyrkan?
Hur växte den katolska kyrkan fram? Varför blev den katolska kyrkan en egen kyrka?

Varför så många samfund?
Hur kommer det sig att det finns så många olika samfund som alla skiljer sig åt lite grand? Vore det inte bättre om alla slog sig ihop till en enda kristen församling?

Kors, krucifix och avgudabilder
Står det inte i bibeln att man inte får göra gudabilder? Ändå gör ju ni kristna kors med Jesus på. Hur kommer det sig?

Är katolikers böner till helgon avgudadyrkan?
Jag har funderat mycket över den katolska tron på skyddshelgon osv. Står det någonting överhuvudtaget i Bibeln om helgon? Det står ju att man inte ska tillbe någon annan än Gud själv!?

Varför en fisk som kristen symbol?
Jag undrar hur det kommer sig att kristna använder en fisk som sitt märke i en massa olika sammanhang?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.