Följ Bibelfrågan på Facebook

Krafter i djupet

Bibelfrågan: Frågor och svar

Fråga: Är tacksam om jag kan få förklarat vad Paulus menar med "krafter i djupet" i Rom 8:39. (E.L.)

Den text du syftar på lyder i sin helhet så här:

"Ty jag är viss om att varken död eller liv, varken änglar eller andemakter, varken något som finns eller något som kommer, varken krafter i höjden eller krafter i djupet eller något annat i skapelsen skall kunna skilja oss från Guds kärlek i Kristus Jesus, vår herre."

Vad Paulus vill ha sagt är helt enkelt att ingenting kan skilja oss från Guds kärlek, och han säger det med en speciell typ av bildspråk som innebär att han använder sig av en företeelse i dess båda ytterligheter:

Livet: liv/död
Tidpunkten: nutid/framtid
Individer: änglar/människor
Platser: höjden/djupet.

Jesus använder sig av samma bildspråk då han beskriver sig själv som Alpha och Omega (första och sista bokstaven i grekiska alfabetet) och med det menar att han är evig. Det går inte att ställa frågan vad han menar just med "Omega", utan det är de båda ytterligheterna som beskriver helheten.

Vad Paulus säger är alltså att inget i det här livet och inget i döden kan skilja en troende från Guds kärlek. Oavsett om vi lever eller dör så befinner vi oss i hans kärlek. Gud släpper aldrig taget om oss. Vi är trygga.

Inga människor eller änglar, oavsett hur mäktiga de är, kan påverka Guds kärlek till oss. De kan använda all sin makt, förfölja oss, hota och plåga oss på alla sätt, men de kan ändå aldrig skilja oss från Guds kärlek. De må vara hur mäktiga som helst, men ingen har makten att skilja oss från Guds kärlek. I det avseendet är alla maktlösa.

Paulus fortsätter med att säga att inget av det som finns i dag och inget som ska komma i framtiden kan skilja oss från Guds kärlek. Han älskar oss i dag och han kommer att göra det i all framtid, oavsett vad som händer, oavsett vad vi möter.

Och så det du frågar efter:

Vart vi än beger oss, högst upp på det högsta berg eller längst ner i det djupaste hav, så kommer vi aldrig till en plats där vi är skilda från Guds kärlek. Oavsett vilka krafter vi må utsättas för, så kan de inte ta ifrån oss Guds kärlek. Den omfattar oss var vi än befinner oss, på jorden eller i rymden. Den når oss och sluter oss till sig överallt.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Varför skapade Gud oss människor?
Står det nånstans i Bibeln VARFÖR Gud skapade oss och VARFÖR Jesus måste komma och starta en ny religion?

Guds avbilder - hur då?
Vad menas med att vi ska bli "Guds avbilder"?

Kärlek i stället för Gud?
På en av stadens kyrkor står det skrivet "Gud är kärlek". Gud = Kärlek. Om det är samma sak varför blanda in Gud som vi har så svårt att göra oss en bild av. Varför inte bara koncentrera oss på Kärleken. Kärleken människor emellan, allt skulle bli så mycket enklare att förstå då. Kärleken mellan människor, det är väl ändå det allt handlar om?

Var finns orden om Jesu kärlek?
Var i bibeln står det: 'Glöm aldrig att jesus älskar dig precis som du är; ingenting kan skilja dig från hans kärlek.'

Leva enligt Guds vilja
Hur ska en människa kunna leva på det utgivande, osjälviska sätt som Jesus uppmanar till, främst i Bergspredikan? Står inte det helt i strid mot hela vår mänskliga natur?

Vad är kristendomens livsmål?
Vad är själva meningen med livet för er kristna? Att leva här och sen dö och komma till himlen? Och sen då?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka bland svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.


Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.