Följ Bibelfrågan på Facebook

Svordomar och kraftuttryck

Bibelfrågan: Frågor och svar

Vad djävulen tycker om att människor missbrukar hans namn är knappast något som Gud bryr sig om.

Fråga: Har svordomar någon betydelse så till vida att de bedrövar Gud? Eller är de helt betydelselösa ord för Honom? (A.W.)

Bibeln säger ingenting om bruket av kraftuttryck (som förekommer i alla språk och som alla människor använder i någon form, från de allra mildaste till de grövsta). Däremot borde det vara självklart att man som kristen inte missbrukar Guds namn och sådant som är knutet till Gud, något som nämns redan i de Tio budorden.

I den kategorin hamnar uttryck som "guskelov", "Herre Gud", "kors", "jisses", "jösses", "jeezes", "Gud, så...", "himla", "jösse namn" etc, och jag skulle kunna föreställa mig att Gud blir besviken om vi inte hyser mer aktning för honom än att vi använder hans och Jesu namn på ett så slarvigt sätt.

Att använda olika tillmälen mot någon person - "din förbannade...", "ditt jävla..." - står också i strid mot Guds vilja, men då är det faktiskt inte orden det handlar om utan den inställning till vår nästa vi ger uttryck för. Att kalla någon för något nedsättande är knappast att "älska vår nästa", och då spelar det ingen roll vilka ord vi använder, utan vad vi menar.

Det är inte bättre att kalla någon för en "korkad klantskalle" än för en "jävla idiot". Båda formuleringarna uttrycker samma missaktning.

Vad djävulen tycker om att människor missbrukar hans namn och sådant som är knutet till honom - ord som "jävlar", "fan", "helvete", "fasen", "satan" - är knappast något som vare sig Gud eller någon annan bryr sig om. Snarare finns det ju faktiskt en viss logik i att människor "ger djävulen skulden" när de slår sig på tummen, dunkar huvudet i en kökslucka eller sparkar stortån mot ett bordsben.

(Och att det skulle handla om åkallan när någon använder djävulens namn, men missbruk när det gäller Guds namn, är ett alltigenom ologiskt och ohållbart resonemang...)

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Bibeln och svordomar
Lärjungarna skulle ha som en absolut grundprincip att 'ja är ja och nej är nej'.

Vad är synd?
Vad menar bibeln med begreppet 'synd'?

Var finns satan?
Är djävulen en sorts halvmänniska med horn, bockfötter, svans och eldgaffel som bor i ett brinnande underjordiskt helvete och ägnar sina dagar åt att plåga fördömda syndare.

Räcker det att bara tro?
Det sägs att man bara behöver tro på Jesus för att få evigt liv? Men vad är tro utan gärningar?

Hur kan någon bli fulkomlig?
Hur kan Jesus uppmana sina lärjungar (och oss) att 'vara fullkomliga'. Är inte det en orimlig uppmaning när det framgår ganska klart av bibeln att vi är ofullkomliga varelser?

Bergspredikan
Så här återger Levi Matteus - i Svenska Folkbibelns översättning - det som har kommit att kallas 'Bergspredikan'.

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.