Följ Bibelfrågan på Facebook

Skillnaden mellan kristendom, islam och hinduism

Bibelfrågan: Frågor och svar

Fråga: Jag håller på med att skolarbete och jag tänkte att jag skulle fråga: Vad är det som skiljer kristendomen från islam och hinduismen t ex? (A.H.)

Den stora och helt avgörande skillnaden är att kristendomen grundar sig på övertygelsen att Jesus var och är "Messias" (Chrestos på grekiska och Kristus på svenska) och Guds son. Både hinduismen och islam har en helt annan utgångspunkt. Det går helt enkelt inte att jämföra dem.

När den judiske snickaren Yeshua ben Yosef (Jesus, Josefs son) började gå omkring och predika att Guds rike snart skulle upprättas på jorden, blev alltfler övertygade om att han var Messias, den som enligt de gamla judiska profeterna skulle förverkliga detta gudsrike.

Så småningom fick han alltfler elever (lärjungar, med ett gammalt ord) som följde med honom och lyssnade på hans undervisning, och han talade om för dem hur de måste leva för att få leva i det Guds rike som snart skulle vara verklighet (och som dessutom skulle vara för evigt, vilket innebar att de också skulle få evigt liv).

Jesu förkunnelse om ett nytt rike som skulle betyda slutet för den romerska ockupationsmakten sågs inte med blida ögon och alltsamman slutade med att han avrättades. Därmed skulle alltsamman ha varit slut - om inte hans lärjungar och flera andra vänner till honom träffat honom igen några dagar efter avrättningen och begravningen. I och med det var man helt övertygade om att han inte var någon vanlig människa utan faktiskt Guds son.

Jesus stannade hos sina lärjungar en och en halv månad. När han slutligen lämnade dem, gav han dem uppmaningen att ge sig ut i världen och undervisa människor av alla folk om det han själv hade lärt dem. Och det gjorde de. Därmed var "kristendomen" född.

Eftersom Jesu lärjungar var övertygade om att han var den Kristus som alla väntat på, kom de att kallas "kristna". Ordet står alltså för dem som tror på att Jesus verkligen var Guds son och Messias, och som därför har beslutat sig för att följa honom.

Hinduismen är en helt annan tro på en mängd olika gudar (att jämföra kristendom och hinduism är som att jämföra Volvo och GB-glass - det finns inga likheter), och islam har visserligen sin grund i tron på samma Gud (det arabiska ordet för "gud" är allah) som judendom och kristendom, men det är också i stort sett allt.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Varför välja kristendomen?
Varför ska man välja/tillhöra kristendomen och inte andra religioner? Vad är det som gör kristendomen så "bra"?

Hade Jesus förståelse för andra religioner?
Skulle du kunna ge exempel ur bibeln där Jesus visar förståelse och omtanke med de människor som föds in i andra religioner?

Vad händer alla som tillhör andra religioner?
Om jag nu enligt nya Testamentet måste tro att Jesus är Guds son för att komma till Guds rike, hur går det då med alla andra människor? Alla andra människor vilkas religioner har ett minst lika kärleksfullt budskap som vårt kristna.

Är Gud egoist
Gud är en egoistisk Gud. Han säger: "Du skall inga andra gudar hava jämte mig." Är det rättvist? Att inte få välja vem man ska tro på?

Får Nero en andra chans?
Kommer människor som Nero, som lät kristna brännas på bål också få en andra chans till himlen? Ska lidandet som han orsakade så många kristna glömmas bort? Nero visste ju också om den kristna tron, han var inte en av dem som aldrig hört om evangeliet. Kommer alla som vetat om den kristna tron fast valt att ändå inte tro få en andra chans? och kommer de som skapat mycket lidande kring människor inte göras någon skillnad mellan dem?

Väljer vi om vi ska tro?
I ett svar på Bibelfrågan står att TRO inte är något man VÄLJER. Då blev jag lite konfunderad. De flesta av mina kristna vänner upplever det som att de vid en given tidpunkt tog beslutet, VALDE, att följa Jesus.

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.