Följ Bibelfrågan på Facebook

Krossade man de korsfästas ben?

Bibelfrågan: Frågor och svar

Vanligtvis krossade man inte benen på de korsfästa, eftersom man helst såg att de plågades så länge som möjligt.

Fråga: Krossade man benen på korsfästa? Jesus? (G.M.)

Att krossa benen på de korsfästa var ett sätt att påskynda döden. När de korsfästa inte länge kunde ta spjärn med benen kom hela kroppstyngden att "hänga" på armarna och axlarna. Det gjorde att de inte kunde andas ut ordentligt utan dog av kvävning efter bara några minuter.

Vanligtvis krossade man dock inte benen på de korsfästa, eftersom man helst såg att de plågades så länge som möjligt. I det här fallet var det de judiska ledarna som bad att romarna skulle krossa benen på de avrättade männen så att de skulle dö snabbare och man kunde plocka ner dem innan påskhögtiden började.

Eftersom det visade sig att Jesus redan var död krossade man inte benen på honom. Det fick Jesu lärjunge Johannes att tänka på orden i Andra Mosebok som stadgade hur påskalammet skulle hanteras: "Allt skall ätas i ett och samma hus, inget av köttet får föras ut ur huset och inga ben får krossas" (2 Mos 12:46).

Det här var naturligtvis ingen profetia men Johannes såg orden som profetiska (Joh 19:36).

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Fanns det en tvärslå på Jesu kors?
Vet man med säkerhet att romarna använde en tvärslå i sina korsfästningar? Finns det dokumenterade bevis för att detta och i såna fall, att det hade börjat redan vid jesu död? Har du dokumenten för detta också?

Hade Judas något val?
Om det var bestämt på förhand i profetiorna att Judas skulle förråda Jesus, då hade han väl inget val? Då var det ju redan bestämt. Men då måste han väl betraktas som oskyldig?

Måste Jesus bli korsfäst?
Kristus skulle bli korsfäst - och därför var det vad Gud uppenbarade för profeterna många hundra år tidigare.

Vilka profeterade om 'nasaréen'?
I Matteus 2:23 står det att Josef och Maria bosatte sig i Nasaret "för att det skulle uppfyllas som var sagt genom profeterna att Jesus skulle kallas nasaré". Vilka profeter är det han syftar på?

Korsfästes Jesus på en påle?
Går det att utläsa ur Bibeln om Jesus blev uppspikad på ett kors eller en stolpe utan nån tvärslå, som en del påstår? Finns det några andra skrifter eller traditioner eller fynd som kan ge klart besked?

Jesus från Nasaret och Jesus Kristus
Är det någon skillnad mellan Jesus från Nasaret och Jesus Kristus?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka bland svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.


Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.