Följ Bibelfrågan på Facebook

Tro eller inte tro - kan någon välja själv?

Bibelfrågan: Frågor och svar

Hur mycket en troende än försöker, så kan han aldrig få sig själv att inte tro på det han tror på.

Fråga: Om man inte kan välja om man ska tro eller inte, utan det är Gud som ger trons gåva till utvalda personer, hur kan då Jesus säga att de som inte tror ska bli dömda? Människan måste kunna välja om hon ska tro eller inte. Annars kan hon ju inte stå ansvarig för att hon inte tror. (M.Ö.)

Om vi tror på något, kan vi inte välja att inte tro. Det är en absolut omöjlighet. Likaså tvärtom. Om vi inte tror på något, så kan vi inte välja att tro på det. Gör gärna ett experiment med dig själv.

Jag antar att du inte tror att det finns några älvor som dansar i skogen i gryningen. Kan du då välja att i stället tro det? Nej, det är omöjligt. Därför att du faktiskt inte tror att det finns några dansande älvor.

Och omvänt: Jag antar att du tror på att Gud existerar. Kan du då välja att inte tro det? Nej, det är lika omöjligt. Hur mycket du än försöker så kan du inte förmå dig själv att inte tro - av den enkla anledningen att du faktiskt tror att Gud finns.

Tro är alltså inte någonting man väljer, utan någonting som bara "uppstår" inom oss på grund av olika upplevelser, saker vi hör talas om, läser, hör, ser eller resonerar oss fram till rent logiskt. När det gäller tron på Gud är det Guds kallelse som är den avgörande faktorn.

De som (oavsett orsak) kommer till tro på Jesus och väljer att följa honom får evigt liv vid hans återkomst. De som (oavsett orsak) inte kommer till tro kommer inte att få evigt liv vid Jesu återkomst, utan kommer att uppstå först tusen år senare för att dömas (på samma sätt som församlingen döms i dag). Och den domen kan naturligtvis bli både friande och fällande.

Domen inför den vita tronen är alltså inte något straff för att man inte tror, utan en nödvändig åtgärd för att alla människor som levt alla tider ska ha samma möjlighet att få evigt liv som det lilla fåtal - kanske någon procent av alla människor - som under seklernas lopp har kommit till tro och blivit en del av Guds församling.  

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Har människan verkligen en fri vilja?
Har människan en fri vilja? Se Rom 9:16.

Varför skapades vi inte fullkomliga?
Varför skapade inte Gud oss som fullkomliga och färdiga 'gudsavbilder' redan från början?

Bestraffar Gud ett fritt tänkande?
Om vi inte lyder Gud, utan handlar efter vår egen fria vilja som han har gett oss, då straffas vi med döden. Knappast särskilt gudomligt, eller hur?

Är det Jesus eller vi som väljer?
Hur kan man förena vår fria vilja att säga ja eller nej till Gud med bibelns ord om att änglarna vid Jesu återkomst ska församla hans utvalda, dvs dem som han har valt, från hela jorden?

Kallade och utvalda
Hela Romarbrevet 8 understryker att Gud på alla sätt kommer att hjälpa dem som älskar honom att nå det goda - uppnå evigt liv.

Kan man välja att tro eller inte tro?
Hur kan Gud döma en människa för att hon inte tror. Man kan väl ändå inte själv rå för att man inte tror på något?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.