Följ Bibelfrågan på Facebook

Är det synd för en kvinna att onanera?

Bibelfrågan: Frågor och svar

Det var mycket som gjorde en person rituellt oren, men det innebar inte att det var syndigt på något sätt.

Fråga: Det står ju i bibeln att om en man haft sädesuttömning (utan att han legat med en kvinna) ska han bada hela sin kropp i vatten och vara oren ända till kvällen. Men hur är det egentligen för kvinnan? Står det något om det? Är det synd för en kvinna att onanera? (S.H.)

I det gamla Israel ansågs att varje form av "utsöndring av kroppsvätskor" gjorde individen rituellt oren. Det spelade ingen roll om det rörde sig om blod eller sperma eller var från ett sår. Men det hade absolut ingenting med synd att göra, utan innebar endast att den som kommit i kontakt med någon sådan "orenande" kroppsvätska ansågs olämplig att utöva de rituella sidorna av religionen, bland annat riterna i templet.

Och det var inte bara kroppsvätskor som gjorde en människa "oren", utan samma sak gällde om man rörde vid ett självdött djur, ett lik eller en "oren" person, om man födde barn, om man kom i beröring med en sjuk person eller en grav etc. Allt det här var sådant som gjorde personen rituellt oren, men inget av det var för den skull synd.

Det finns således inget bibelord som ens antyder att det skulle ha varit synd för en man att onanera - och naturligtvis inte heller att det skulle ha varit synd för en kvinna att göra det. En kvinna som tillfredsställde sig själv blev inte ens rituellt oren, eftersom hon ju inte fick någon sädesuttömning - och orgasmen, dvs njutningsupplevelsen, gjorde inte någon oren.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Onani, orenhet och synd
I Bibeln står det att en person som har 'haft sädesavgång' ska förklaras oren till kvällen. Måste då inte onani vara synd?

Diskriminerar Gud handikappade?
I 3 Mos 21:16 står att 'om någon av prästen Arons efterkommande har ett lyte, får han inte träda fram för att offra Herrens eldoffer; har han ett lyte, får han inte träda fram för att offra sin Guds mat.' Är inte det en orättvis särbehandling av handikappade från Guds sida?

Vad är synd?
Synd är ett viktigt begrepp inom den kristna tron, men vad är synd egentligen? Det finns så mycket som en del menar är synd, medan andra menar att det inte alls är det? Går det att på något sätt utröna ur bibeln vad Jesus och apostlarna menade när de talade om synd?

Fördömer Gud grisen?
Att något är ohälsosamt som människoföda betyder inte att det är något fel på de

Att synda 'mot bättre vetande'
Varje kristen människa som syndar, syndar 'mot bättre vetande' - vi vet att vi gör fel, men vi gör fel i alla fall.

Orena djur i Noas ark
En människa kan också vara 'oren', men det har ingenting med synd att göra.

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.