Skriv ut den här sidan     

Hur många tillhör Svenska kyrkan?

Bibelfrågan: Frågor och svar

Fråga: Jag undrar hur många medlemmar den svenska kyrkan har idag? Hur många medlemmar hade svenska kyrkan i början av 1900-talet? (A.E.)

Jag förutsätter att du med uttrycket "svenska kyrkan" menar det som tidigare var den svenska "statskyrkan" och numera är ett trossamfund med namnet Svenska kyrkan.

Vid förra sekelskiftet, år 1900, hade Sverige fem miljoner invånare och praktiskt taget alla tillhörde Svenska kyrkan från födseln. Ett fåtal hade utnyttjat den rätt som funnits sedan 1860 att gå över till något annat, av kyrkan godkänt, evangeliskt samfund.

I dag har antalet medlemmar sjunkit till 80 procent av medborgarna, som nu är 9 miljoner. Svenska kyrkan har alltså nu drygt sju miljoner medlemmar (varav knappt sex miljoner är vuxna).

Samtidigt är det viktigt att notera att enligt olika undersökningar är bara cirka en halv miljon vuxna svenskar kristna - och hälften av dem (en kvarts miljon) tillhör något annat frikyrkosamfund. Det innebär att endast cirka fem procent av medlemmarna i Svenska kyrkan är kristna, jämfört med i stort sett 100 procent i övriga trossamfund - Missionskyrkan, Baptistsamfundet, Evangeliska frikyrkan, Pingströrelsen, Frälsningsarmén etc.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Vad gör en troende, praktiserande kristen?
Vad innebär det att vara en troende, praktiserande kristen? Vad gör man?

Blir barn till kristna föräldrar automatiskt kristna?
Om man inte döper sitt barn, hör inte barnet till kristendomen då? Eller tillhör det automatiskt om föräldrarna tillhör svenska kyrkan?

Församlingsmedlem utan tro?
Kan man vara medlem i en kristen församling även om man inte har någon kristen tro?

Varför kallas församlingen 'förstling'?
På flera ställen i Bibeln, både i Jakobs brev och i Uppenbarelseboken, kallas församlingen för "förstling" och "förstlingsfrukt". Vad är det för uttryck och vad menas med det?

Vem är kristen?
Enligt Jehovas Vittnen har de ensamrätt på att få kallas "kristna". Varför? Jag har väl genom dopet och konfirmationen också rätt att kalla mig kristen?

Hur kan du vara kristen?
Kristendomen sägs vara emot våld och mord, men genom århundradena har ju kristna dödat för att få andra att bli kristna...

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.