Följ Bibelfrågan på Facebook

Korset, tuppen och duvan

Bibelfrågan: Frågor och svar

Fråga: Jag är intresserad av att få förklarat/beskrivet vad dessa tre symboler står för inom kyrkan (kristendomen): Korset, Kyrktuppen och Duvan. (N.O.)

Korset symboliserar Jesu död (korsfästelsen). Kyrktuppen är en symbol för vaksamhet (Jesus uppmanar sina efterföljare att "vaka" och vara uppmärksamma på "tidens tecken" som förebådar hans återkomst och upprättandet av Guds rike). Och duvan symboliserar Guds ande (den heliga Anden som sänkte sig ner likt en duva över Jesus då han döptes i floden Jordan av Johannes döparen).

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Varför en fisk som kristen symbol?
Redan under den unga kyrkans första tid, då de kristna befann sig under intensiv förföljelse och behövde ett gemensamt tecken, brukade de rita en fisksymbol på marken

Om Jesus dött i en gaskammare...?
Vilken symbol skulle de kristna använt om inte Jesus dött just på ett kors?

Vad betyder PX-symbolen
Vad symboliserar den kristna symbolen 'P' med ett 'kryss' över?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.