Skriv ut den här sidan     

Jesu måltider med lärjungarna

Bibelfrågan: Frågor och svar

Fråga: Hur tillagade man fisken på Jesu tid? Och åt Jesus mer än två gånger under de 40 dagarna som återuppstånden? I Lukas 24:42 och i Johannes. Har läst att han åt flera gånger, men inte kunnat hitta dessa ställen. (S.C.)

I Lukas 24:30 berättas om hur den uppståndne Jesus låg till bords (dvs åt) tillsammans med Emmausvandrarna. Och i Apostlagärningarna 1:4 står det berättat vad Jesus sa till apostlarna "vid en måltid tillsammans med [dem]" under de 40 dagarna fram till himmelsfärden, och formuleringen antyder att det inte rörde sig om någon unik företeelse, utan att det var en av de måltider de åt tillsammans.

Några fler ställen känner jag inte till och apostlarna tyckte kanske inte att det var så viktigt att redogöra för det heller. Att man över huvud taget nämner det är väl just för att bevisa att Jesus verkligen var uppstånden och att det inte bara rörde sig om någon form av hallucination eller spökupplevelse).

Vad det gäller tillagningen av fisken så säger bibeln inte mycket. Vad vi vet är att småfiskar brukade torkas och saltas och ätas med bröd. Man kunde också koka den, ha den i gryta eller soppa tillsammans med grönsaker eller steka den över en öppen eld eller på glöd (Joh 21:9) - säkert samma traditionella tillagningssätt som vi använder när vi lagar mat under enklare förhållanden.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Jesu brödunder
Är berättelsen om undret med brödet och fiskarna i Mark 8 samma berättelse som i Mark 6 som bara har kopierats om?

Fördömer Gud grisen?
Varför fördömer Gud grisen som mat och säger både i Jeremia och Jesaja att folket inte skall äta den? Gud har ju själv gjort grisen och Gud som fullkomlig Gud kan väl inte göra en ofullkomlig gris som tycks vara förhatlig i hans egna ögon?

Judar, kristna och koshermat
Varför äter kristna griskött när inte judarna gör det? Varför äter inte kristna koshermat?

Var israeliterna rasister?
I Gamla testamentet står det att man kan sälja självdöda kadaver som mat till invandrare. Är det en regel vi ska följa också, eller...?

Var Jesus vegetarian?
Kött var inte särskilt vanligt i kosten på Jesu tid, utan det var något man åt vid högtidliga tillfällen, vid fester och religiösa högtider.

Jesu första underverk
Jag har alltid undrat över Jesu första under. Om han som första under väckt upp ett dött barn eller drivit ut en ond ande - då hade jag förstått. Men Jesus tillverkade vin till ett stort sällskap.

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.