Följ Bibelfrågan på Facebook

Hade Jesus långt hår?

Bibelfrågan: Frågor och svar

Vi kan nog vara ganska säkra på att verklighetens Jesus, snickaren som bodde i Nasaret för snart 2000 år sedan, såg ut som de flesta andra judar på den tiden.

Fråga: Är det inte lite märkligt att Paulus sa att det var en skam för en man att ha långt hår med tanke på att Jesus hade det? (H.E.)

Faktum är att det inte står någonstans att Jesus hade långt hår. Bibeln säger över huvud taget ingenting om Jesu utseende. Den vanliga uppfattningen att Jesus skulle ha haft långt hår härrör från de fromma konstnärer som många år senare gjorde sina tolkningar av Kristi utseende och kanske försåg honom med blek hy och långt hår för att förstärka hans milda, blida drag.

(De hade sannolikt i sin tur hämtat inspiration från det s k "Lentulus brev", en skrift som påstås vara författad av en ståthållare i Jerusalem, men är en förfalskning av långt senare datum. I detta "brev" kan man läsa att Jesu hår "har samma färg som mogna kastanjer, slätt nästan ner till öronen men faller över dem i vågor och lockar med en svagt blåaktig glans, och det hänger ner över axlarna. Det är benat i mitten uppe på hjässan".)

Tvärtom kan vi nog vara fullt övertygade om att verklighetens Jesus, snickaren som bodde i Nasaret för snart 2000 år sedan, var kortklippt - dvs såg ut som de flesta andra judar på den tiden. För på Jesu tid bar man håret kort och många män var slätrakade.

Det här modet - hårmode är nämligen inget som bara hör till vår tid - hade sitt ursprung i den grekiska kulturen, som länge dominerat det östra medelhavsområdet och som inte heller Palestina undgick att påverkas av. Fortfarande på Jesu tid var en stor del av den judiska befolkningen grekisktalande och hellenistisk i sin livsstil (Joh 12:20 och Apg 6:1), och det grekiska hårmodet för män var kortklippt.

Det gällde även det romerska modet, som kom att utöva sitt inflytande på alla de länder som på Jesu tid ingick i det romerska riket. Alla romerska kejsare, före, under och efter Jesu tid, Från Julius Caesar till Trajanus, bar kort hår. Alla statyer av romerska legionärer visar dem med kortklippt hår. En romare med långt hår var mycket udda.

Statyer och andra avbildningar av judiska män från Jesu tid, då Judeen ingick i det romerska imperiet, visar att detta mode var förhärskande även bland judarna. En av de allra äldsta bilderna av Jesus - där han framställs som en herde med ett lamm på axeln - visar för övrigt också en kortklippt yngling.

Som sagt, Jesus såg med största säkerhet ut precis som vilken annan grovarbetande jude som helst på sin tid. Solbränd, väderbiten, kortklippt och kanske rentav slätrakad, även om det är troligare att han hade skägg. Vid flera tillfällen kunde han passera obemärkt genom skaror av människor, vilket han knappast skulle ha kunnat göra om han hade skilt sig markant från mängden. Judas var till och med tvungen att använda sig av ett speciellt tecken, en hälsningskyss, för att visa Mästarens fiender vem i den bedjande skaran i Getsemane som var Jesus (Matt 26:48-49).

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Paulus löfte
I Apostlagärningarna 18:18 står det att Paulus hade klippt av sig håret därför att han hade "avlagt ett löfte".

Varför inga gamla porträtt av Jesus?
Det tidigaste 'Jesusporträtt' vi känner till finns i S:t Priscilla-katakomben i Rom. Det illustrerar troligen Jesu liknelse om 'det förlorade fåret' och visar Jesus som 'den gode herden' - en ung skägglös man med ett får på axlarna.

Speciella kläder för kristna?
Alla är vi bekanta med de muslimska slöjorna och de judiska männens små kalotter. Finns det några speciella kristna klädesplagg också?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.