Följ Bibelfrågan på Facebook

Judas Lebbeus och Judas Taddeus

Bibelfrågan: Frågor och svar

Judas var ett mycket vanligt namn på Jesu tid.

Fråga: Hur vet vi att Judas kallades för Lebbeus och Taddeus? (S.H.)

Om man jämför flera texter i bibeln där namnen på Jesu 12 lärjungar räknas upp, så framgår det att den person som i Matt 10:3 kallas Lebbeus och i Mark 3:18 Taddeus är samme person som i Luk 6:16, Joh 14:22 och Apg 1:13 kallas Judas, Jakobs son.

I vissa gamla handskrifter används vidare namnet Taddeus i Matt 10:3, medan andra använder namnet Lebbeus på samma ställe.

Enligt en mycket gammal sägen ska Judas, Jakobs son, ursprungligen ha hetat Judas Lebbeus men efter att ha blivit döpt av Johannes döparen tagit namnet Taddeus. (Båda namnen har för övrigt samma betydelse: lovprisning eller ungefär "en hjärtats människa".)

Judas var för övrigt ett mycket vanligt namn på Jesu tid. Bland lärjungarna fanns ytterligare en Judas (Iskariot), mannen som hjälpte tempelpoliserna och den beväpnade pöbeln att hitta och gripa Jesus i örtträdgården Getsemane. Vidare hade Jesus en bror som hette Judas och står som författare till ett brev som bevarades av den unga församlingen och sedan kom att ingå i det Nya testamentets skrifter. Han tillhörde inte Jesu lärjungar utan blev övertygad om att Jesus var Messias först efter Jesu uppståndelse då han också anslöt sig till den messiastroende gruppen.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Hur många lärjungar hade Jesus?
Hur många lärjungar hade Jesus och vad hette de?

Filippus - Jesu lärjunge
Jag skulle vilja veta mer om Jesu lärjunge Filippos.

Vad hände sedan med lärjungarna?
Vad vet vi om vad som hände efter Jesu himmelsfärd med de män som varit hans lärjungar? Finns det dokumenterat vart de tog vägen och vad de gjorde?

Lärjungarnas yrken
Vad hade Jesu lärjungar för yrken?

De första missionärerna i Afrika
Den allra förste afrikan som kom till tro på att Jesus var Messias var annars den etiopiske eunucken som Filippus döpte.

Kristendomens grundare
Vem var det som startade eller grundade kristendomen och hur gick det till?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka bland svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.


Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.