Följ Bibelfrågan på Facebook

Har alla samma värde?

Bibelfrågan: Frågor och svar

Vi må vara olika men vi har alla samma mål.

Fråga: Vad säger bibeln - är alla människor lika mycket värda? (S.B.)

Självklart. Gud skapade människan (dvs alla människor, inte vissa människor) till sin avbild (1 Mos 1:27). Vi må vara olika på grund av miljö, arv etc, men vi är alla människor och Guds skapelser - svarta, vita, serber, ryssar, mexikaner, buddhister, aboriginer, kroater, indianer, muslimer, spanjorer och eskimåer - som alla har samma slutliga mål, att bli Guds avbilder, och följaktligen har vi också exakt samma värde.

Det finns bra människor, goda människor, onda människor etc etc i alla länder och av alla folk. Det har det funnits i alla tider. Från rövarna på korsen bredvid Jesus till Moder Teresa, Hitler och Stalin. Men vi har alla samma ursprung och samma gudagivna möjligheter och rättigheter.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Ska vi bli gudar?
Bibeln säger att Gud från början beslutade sig för att skapa sin avbild, som skulle vara likadan som han (andlig och odödlig). Det målet uppnår vi när vi uppstår och/eller förvandlas till evigt levande andliga varelser

Varför skapade Gud oss människor?
Som fullkomlig Gud och fullkomlig människa utgör Jesus länken mellan det här livet och det liv som är varje människas mål.

Guds avbilder - hur då?
Enligt skapelseberättelsen i bibeln skapades människan till Guds avbild. Vad innebär det egentligen?

Vad är kristendomens livsmål?
Vad är själva meningen med livet för den som är kristen? Att komma till himlen? Och sen då?

Vad menas med 'frälsning'?
'Frälsning' är ett gammalt svenskt ord som helt enkelt betyder - räddning. Vi har till exempel ordet i den gamla benämningen på livboj eller räddningsboj, 'frälsarkrans'.

Hur kan Jesu död ge evigt liv?
Bibeln säger att tack vare att Jesus som fysisk människa levde ett liv utan synd, kunde han dö och sedan uppstå till evigt liv - den förste som någonsin uppstått.

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.