Följ Bibelfrågan på Facebook

Hur lindades Jesusbarnet?

Bibelfrågan: Frågor och svar

Fråga: Det står i bibeln att Maria 'lindade' Jesus. Vad innebär det? Att hon virade in honom i en filt, eller gjorde hon på nåt annat sätt? (P.L.)

Det första man gjorde när ett barn hade fötts var att man tvättade det och gned in det med salt, eftersom man trodde att det gjorde huden fast. Sedan lindade man in det i tygstycken enligt alla konstens regler.

Man lade barnet på snedden på ett fyrkantigt tygstycke. Sedan vek man in hörnspetsarna från sidorna, upp över fötterna och ned över huvudet. Slutligen lindade man långa tygband, som ofta var vackert broderade, runt alltsamman så att barnets armar låg tätt intill kroppen. Barnet låg alltså som i en kokong där bara ansiktet var synligt.

Tygbanden lossade man sedan flera gånger om dagen så att man kunde gnida in huden med olivolja och pudra den med stötta myrtenblad.

Spädbarnen "paketerades" i allmänhet på det här viset tills de var flera månader gamla. Även nuförtiden förekommer det på många håll att man lindar små barn.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Krubban
Vad är en krubba för nånting, det som jungfru Maria lade Jesus i?

Anser kristendomen att man ska aga sina barn?
Jag undrar om de som följer bibeln tycker att det är rätt att aga barn?

Nasaret - byn där Jesus växte upp
Fanns Nasaret på Jesu tid?

Jesu liknelse om barnen och hundarna
Jag skulle vilja ha en förklaring av Jesu liknelse om barnen och hundarna.

Måste Jesus födas i ett stall?
Fanns det verkligen ingen annanstans än en grotta där Maria kunde föda sitt barn? Borde inte Josef ha kunnat hitta nåt bättre ställe?

Jesu syskon
Hade Jesus några syskon och hur ställde de sig isåfall till hans anspråk på att vara Messias?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.