Följ Bibelfrågan på Facebook

Själavandring och evigt liv

Bibelfrågan: Frågor och svar

Fråga: Är inte själavandring detsamma som evigt liv? Vad säger bibeln om reinkarnation, återfödelse? (M.G.)

Tron på att vår tillvaro här på jorden skulle vara en etapp - en "lektion" - i en lång eller rentav oändlig kedja av liv-död-liv-död, dvs reinkarnation (återfödelse eller själavandring), har funnits och finns inom många religioner, men den är helt främmande för både judendom och kristendom (mer än naturligtvis hos olika enskilda tänkare och grupperingar).

Vad bibeln säger är att människan har skapats av Gud för att bli Guds avbild - en evighetsvarelse. Vad det handlar om här är alltså inte liv efter liv efter liv, utan en fysisk kropp, en födelse, en förvandling eller uppståndelse till en andlig kropp och därefter ett evigt andligt liv.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Kan själen dö?
Kan själen dö? I Matt 10:28 säger ju Jesus till sina lärjungar att de inte ska vara rädda för dem som kan döda kroppen men inte själen, utan i stället frukta honom som kan förgöra både själ och kropp?

Den andliga uppståndelsekroppen
Jesu ord om att vi måste födas på nytt är inte bara en liknelse eller en bildlig beskrivning, utan en konkret förklaring av vad som faktiskt händer.

Livet på jorden - en omväg?
Skapandet av Guds avbild måste obönhörligen börja med en fysisk tillvaro och 'sluta' med ett evigt, andligt liv.

Första och andra döden
Vad är första respektive andra uppståndelsen, samt första respektive andra döden som det talas om i Uppenbarelseboken?

Andligt eller fysiskt evigt liv?
Kommer ingen människa någonsin att bli 'fullkomlig' och få evigt liv i sin fysiska kropp? Var inte den största betydelsen av Jesus död var att han offrade en fullkomlig kropp?

Vad händer efter döden?
Vad händer när man har dött ifall man är kristen och ifall man inte är det?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.