Följ Bibelfrågan på Facebook

Jesu livklädnad

Bibelfrågan: Frågor och svar

Även om Jesus ska återvända som konungarnas Konung, så var han "bara" en vanlig snickare under sitt liv här på jorden. Hans klädsel var säkert helt vanliga plagg.

Fråga: Det står i bibeln att de kläder som Jesus hade på sig var vävda i ett enda stycke. Jag har hört att denna typ av klädnad har bara kungar, domare och präster. Det skulle dessutom vara en mycket dyr klädnad. Detta kan jag finna logiskt i och med att Jesus är Kungars Kung, vår domare och våran överstepräst. Nu är problemet detta att jag har inte funnit någonstans som bekräftar detta. Vad vet du om detta? (P.G.)

Det plagg som nämns i Joh 19:23 och som är vävt i ett stycke var Jesu livklädnad - en långskjorta som räckte ner på låren och som man fäste med ett skärp om midjan. Den kunde vävas på olika sätt, beroende på hur bred vävstol man hade. Om vävstolen var tillräckligt bred kunde man väva hela skjortan i ett stycke (som Jesu livklädnad). Annars vävde man den i delar som syddes ihop.

Man kan väl anta att ett plagg som var vävt i ett enda stycke, utan en massa sömmar, kan ha betraktats som finare (och följaktligen bars av överklass, präster etc), men det var inte något som var förbehållet "fint folk".

Sedan är det ju så att även om Jesus ska återvända som konungarnas Konung, så var han "bara" en vanlig snickare under sitt liv här på jorden. Hans klädsel var säkert helt vanliga plagg. En livklädnad och en mantel. (Om han hade varit klädd i några speciellt fina och ovanliga plagg skulle knappast Judas ha behövt peka ut honom i Getsemane.

Det kungligaste plagg Jesus hade på sig var nog snarast den vinröda mantel som soldaterna satte på honom tillsammans med törnkronan...

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Speciella kläder för kristna?
Vi ( jag och några vänner) forskar lite om klädsel i olika religioner. Jag söker efter typiska kristna kläder, men det är svårt att hitta. Kristendomen är ju en ganska fri religion - iallafall i Sverige.

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.