Följ Bibelfrågan på Facebook

Marias födelse

Bibelfrågan: Frågor och svar

Egentligen vet vi inte mycket mer om Maria än att hennes far hette Joakim och hennes mor Anna.

Fråga: När föddes Jungfru Maria, finns det något exakt datum? (H.)

Tyvärr. Den uppgiften finns ingenstans. Det enda man kan säga är att eftersom hon troligen var ungefär 14-15 år när Jesus föddes (hösten år 4 f Kr), så bör hon ha fötts omkring år 19 f Kr. Men det är och förblir enbart gissningar.

Vi vet över huvud taget inte särskilt mycket om Maria mer än att hennes far hette Joakim (namnet Eli som anges i Lukas evangelium är en variant av Eliakim eller Joakim) och hennes mor Anna. Joakim tillhörde Davids kungliga släkt medan Anna ska ha varit en ättling till den prästerliga familjen Aaron. Det innebär att Jesus härstammade från både en kunglig och en prästerlig släkt.

En tradition som grundar sig på det apokryfiska Jakobs protoevangelium från slutet av 100-talet säger att Joakims och Annas första hem låg i Seforis, ungefär en halvmil norr om Betlehem. De ska senare ha flyttat till Jerusalem, till ett hus som låg nära den damm som hette Betsaida och omnämns i Joh 5:2. Där ska också Maria ha fötts.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Jungfru Maria i apokryferna
Vad står det om Maria (Jesus mamma) i de apokryfiska skrifterna som man inte tog med i bibeln?

Hur gamla var Josef och Maria när de gifte sig?
Jag undrar, går det att få veta hur gammal Josef var, när han äktade Jungfru Maria, Jesu Moder?

Var Maria oskuld fastän hon var gift?
Om Josef och Maria redan var gifta när ängeln talade om för dem att Maria väntade ett barn som var Guds son, hur kommer det sig då att hon var jungfru?

Hur kunde Maria bli gravid utan sex?
Det som hände den där gången för drygt 2000 år sedan var enligt Bibeln en unik händelse.

Jesu mormor och morfar
Maria, Jesu mor, var dotter till Eli och hans hustru Anna.

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.