Följ Bibelfrågan på Facebook

Legenden om spindeln som räddade Maria

Bibelfrågan: Frågor och svar

Fråga: Jag fick höra en liten berättelse om jungfru Marias flykt med Jesusbarnet undan Herodes på radio för många år sedan och skulle väldigt gärna vilja läsa den. En spindel hjälpte henne att gömma sig i en grotta. Kan ni hjälpa mej vart man kan hitta historian eller om du kan skicka en länk till mej? Vore väldigt intressant. (M.H.)

Då måste det vara den här berättelsen du söker:

Legenden om Spindelnätet

Josef och Maria och deras lilla pojke Jesus blev tvungna att fly från Betlehem eftersom kung Herodes hade bestämt att alla pojkar under två år skulle dödas. De började en jobbig resa till Egypten. En kväll stannade de vid en grotta för att sova. I grottan bodde en spindel. När hon fick Jesus som granne ville hon väldigt gärna göra någonting för att hjälpa honom, men kunde inte riktigt komma på vad.

Natten var kall och frosten la sig som en vit matta på marken. Maria och Josef var trötta och somnade i ett hörn av grottan. Plötsligt bröts nattens tystnad av vapenskrammel och några av Herodes soldater närmade sig grottan. Åsnan började låta och Josef klappade den lugnande. Maria kröp längst in i grottan med Jesus i famnen.

- Nu har jag en chans att hjälpa Jesus, tänkte spindeln. Soldaterna får inte hitta honom.

Snabbt, snabbt spann hon det vackraste nät en spindel någonsin spunnit. Nätet täckte hela grottöppningen. I samma stund som spindeln var klar med nätet dök soldaterna upp. En iskall vind svepte fram och lade frost på spindelnätet. Samtidigt som en av soldaterna hoppade av sin häst för att undersöka om någon gömt sig i grottan tittade månen fram och lyste rakt på grottan så att frosten i spindelnätet glittrade.

- Titta, sa soldaten, här kan inte ha varit någon på länge, hela öppningen är ju täckt av spindelväv! Kom så rider vi vidare.

Maria och Josef andades ut och i ett hörn somnade en trött och lycklig spindel.

Ingen är för liten för att hjälpa till att göra världen bättre!

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Nasaret eller Betlehem?
I Luk 2:4 bor Josef i Nasaret och åker därifrån till Betlehem. I Matt 2:22f får Josef i en dröm uppmaningen att bosätta sig i Galilleen, och bosätter sig då i Nasaret. Hur går detta ihop? Antingen kom de väl från Nasaret, eller också flyttade de dit, på Guds anmaning, efter Jesu födelse?

Jesu ålder vid de vise männens besök?
Hur gammal var Jesus när de "tre" vise männen kom. Varför blev barnen från 0-2 (3) år dödade om nu Jesus skulle vara nyfödd? Kom herdarna och de vise männen samtidigt eller var för sig och vid skilda år? Bodde Maria, Josef och Jesus-barnet kvar i stallet ända till de måste ge sig av på grund av Herodes hemska befallning?

Värnlösa barns dag och Trettondedagen
Har försökt begripa det här med stjärntydarna från Österlandet och Betlehemsmorden. Som jag förstår det: Trettonde dagen efter jul anländer stjärntydarna med guld, rökelse och myrra till Jesus i stallet. Herodes blir sur på att stjärntydarna inte hjälpt honom att hitta den nya Messias och låter döda gossebarn i Betlehem. Men Menlösa/Värnlösa barns dag är ju 28 december (alltså INNAN stjärntydarnas ankomst). Får inte ihop tidslogiken.

Talar Gud till oss i våra drömmar?
I bibeln står det på flera ställen om hur Gud och änglar uppenbarar sig för människor när de drömmer. Vad säger bibeln om drömmar? Uppenbarar sig Gud på samma sätt i dag?

Finns det belägg för barnamorden i Betlehem?
Finns det historiska, ickebibliska belägg - t ex Josephus Flavius - för att Herodes den store dödade gossebarn upp till 2 års ålder som berättas i Matteus?

Jerusalem eller Egypten?
Hur kan Jesus ha burits fram i templet i Jerusalem efter 40 dagar, som det står i Lukasevangeliet, om Josef och Maria tog med sig honom och flydde till Egypten och stannade där ända tills Herodes hade dött?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka bland svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.


Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.