Följ Bibelfrågan på Facebook

Jungfru Marias ålder

Bibelfrågan: Frågor och svar

Fråga: Läste i 'Kristendomens historia' att Maria ("enligt en gammal tradition") avled år 48, 64 år gammal. Alltså skulle hon själv vara född 16 år före år noll. Men på ett annat ställe står att Jesus är född i slutet av år 5 före år noll. I så fall skulle Maria ha varit 11-12 år när hon fick Jesus. Är detta verkligen möjligt? (B.H.)

Ja, enligt den traditionen ska Maria ha varit född omkring år 17 f Kr. Det fanns ju inget år 0, så om man räknar bakåt från år 48 så var hon ett år gammal år 16 f Kr och föddes således cirka år 17 f Kr. Det betyder att Maria var 46 år den påsk när Jesus korsfästes och omkring 12-13 år när han föddes.

Det låter väldigt ungt, men den gängse trolovningsåldern på den tiden var cirka 12-13 år för flickor. Josef var däremot äldre.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Förlovning på bibelns tid
Vad säger Bibeln om förlovningen? Är det överhuvudtaget ett kristet "påhitt"?

Var Maria oskuld fastän hon var gift?
Josef och Maria var redan gifta när ängeln talade om för dem att Maria väntade ett barn som var Guds son. Men hur förklaras det att hon var jungfru då? Äktenskapet innebär ju även kroppsligt umgänge mellan de gifta, speciellt var det betonat på den tiden.

Hur gamla var Josef och Maria när de gifte sig?
Jag undrar om det går att få veta hur gammal Josef var, när han äktade Jungfru Maria, Jesu Moder?

Josefs och Marias ålder
Hur gammal var Maria när hon födde Jesus? Och var Josef far till Jakob, Simon och Judas som var Jesu bröder?

Jungfru Mariaa i apokryferna
Vad står det om Maria (Jesus mamma) i de apokryfiska skrifterna som man inte tog med i bibeln?

Vad hände sedan med Josef och Maria?
Såvitt jag kan se nämner bibeln inget om Jesu föräldrar, Josef och Maria, efter Jesu uppståndelse och himmelsfärd? Vad hände med dem?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka bland svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.


Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.