Följ Bibelfrågan på Facebook

Markus och ordet "Golgatas" betydelse?

Fråga: Visste inte Markus vad ordet "Golgata" betydde? Han skriver i sitt evangelium att det betyder "skalleplatsen", men det betyder ju faktiskt bara "skalle" eller "kranium". (J.A.)

Svar: Först av allt, Golgata är ett arameiskt ord som betyder "skalle". Förklaringen torde vara att kullen hade en rundad form som påminde om ett huvud (precis som toppen på Omberg i Östargötland som kallas "Hjässan").

I sin redogörelse för avrättningen av Jesus berättar Markus att Jesus fördes till "det ställe som kallas Golgata" eller ordagrant "Golgata-platsen" (grekiska "Golgothas topos" ) och sedan tillägger han för de grekisktalande läsarna vad "Golgata" betyder och att namnet på stället på grekiska skulle bli "Kraniou topos", dvs "Skalle-platsen" eller "det ställe som kallas Skallen". (På latin motsvarades det förresten av "Calvariæ Locus", som sedan har lett till den engelska benämningen "Calvary" på Golgata.)

Det finns absolut inget konstigt eller felaktigt i Markus sätt att förklara vad platsens arameiska namn betydde på grekiska.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Var låg Golgata (Golgota)?
Känner man till var Jesus korsfästes, alltså var Golgota låg för nånstans? Har det isåfall gjorts några utgrävningar och några fynd där?

Kristendomens heliga platser
Har kristendomen några heliga platser och vilka är de isåfall?

Korsvägen - Jesu väg till Golgata
Hur och när uppstod traditionen med "korsvägen" eller "korsstationerna" som finns i de katolska kyrkorna?

Veronika och hennes svetteduk
Legenden berättar att när Jesus bar sitt kors på väg till Golgota räckte Veronika honom sin slöja så att han skulle kunna torka bort svetten från sitt misshandlade ansikte. När hon fick tillbaka den fanns det en bild av hans ansikte i tyget.

Josef från Arimatea
Jag undrar vem Joszef från Arimatea var?

Vad var Jesu sista ord?
Evangelieskrivarna ger helt olika versioner av Jesus dödsögonblick och vad han sade före han dog. Alla kan väl inte vara rätt?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv in ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@alltombibeln.se så får du svar via e-mail.


Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.