Följ Bibelfrågan på Facebook

Jerusalem eller Egypten?

Bibelfrågan: Frågor och svar

När Herodes fick veta att de vise männen återvänt till sitt land utan att informera honom om vem den nyfödde 'konungen' var, gav han order om att alla pojkar under två år i och omkring Betlehem skulle dödas.

Fråga: Hur kan Jesus ha burits fram i templet i Jerusalem efter 40 dagar, som det står i Lukasevangeliet, om Josef och Maria tog med sig honom och flydde till Egypten och stannade där ända tills Herodes hade dött? (J.L.)

Jesus föddes med största sannolikhet på hösten året före Herodes den Stores död - i september eller senast i mitten av oktober. Efter hans födelse stannade Josef och Maria kvar i Betlehem (som inte låg mer än åtta kilometer från Judéens huvudstad Jerusalem) där de flyttade in i ett hus (Matt 2:11). Sju dagar efter sin födelse blev Jesus omskuren och efter ytterligare 33 dagar (någon gång i november) begav sig familjen upp till Jerusalem där han bars fram i templet och välsignades.

Någon gång under vintern kom de vise männen (efter att först ha vänt sig till kung Herodes i Jerusalem) till huset i Betlehem där Josef och Maria bodde. När Herodes fick veta att de vise männen återvänt till sitt land utan att informera honom om vem den nyfödde "konungen" var, gav han order om att alla pojkar under två år i och omkring Betlehem skulle dödas.

Josef blev förvarnad om vad som skulle hända och flydde med kvinna och barn till Egypten, som då var en romersk provins. På så sätt undkom Jesus det massmord som med utgångspunkt från Betlehems beräknade folkmängd bör ha krävt ett tjugotal barns liv. Vilken väg man tog är inte känt, men troligen flydde man västerut till Medelhavskusten för att sedan ta den stora karavanvägen söderut till grannlandet Egypten, en sträcka på sammanlagt cirka 15 mil som bör ha tagit ungefär en vecka att färdas.

Efter Herodes död, som inträffade några månader senare (enligt de flesta historikers uppfattning strax före påsken år 4 f Kr) återvände familjen till Israel. Tydligen hade de först tänkt resa tillbaka till Betlehem, men när de fick veta att Herodes son Arkelaus nu regerade över Judéen valde de att i stället bege sig tillbaka till Nasaret i Galiléen där Maria hade sitt föräldrahem.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Fel i bibeln om Herodes?
På ett ställe står det att Herodes dog strax efter Jesus födelse, när Josef och Maria var i Egypten, men på ett annat ställe står det att han lät halshugga Johannes döparen 30 år senare. Hur är det möjligt?

Finns det belägg för barnamorden i Betlehem?
Finns det historiska, ickebibliska belägg - t ex Josephus Flavius - för att Herodes den store dödade gossebarn upp till 2 års ålder som berättas i Matteus 2:16?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.