Följ Bibelfrågan på Facebook

Maria Magdalena och da Vincis "Nattvarden"

Bibelfrågan: Frågor och svar

Bredvid Jesus på bilderna av den första nattvarden ser man en ung, skägglös person med långt hår och feminina drag.

Fråga: Varför medger inte kyrkan att Leonardo Da Vinci faktiskt upptäckte hemligheten att Maria Magdalena var en av apostlarna och kodade sanningen i sin målning "Nattvarden"? (I.U.)

Om det skulle vara så att da Vinci förevigade "sanningen" i tavlan "Nattvarden" - dvs, att personen bredvid Jesus i själva verket visade den "hemliga lärjungen" Maria Magdalena - så tvingas man acceptera att den "sanningen" inte alls var hemlig på något vis, utan har varit allmänt känd bland alla konstnärer i alla tider och dessutom "kodats" på samma sätt av allesamman!

Här är några detaljbilder ur målningar med nattvardsmotivet av Crivelli, Giotto, Daniele, Jacopo, Bouts och Hausbuch:


Den lärjunge som sitter närmast Jesus har som synes alltid gestaltats på samma sätt av de konstnärer som återgett scenen kvällen före korsfästelsen då Jesus instiftar nattvarden. På praktiskt taget alla konstverk är det en ung, skägglös person med feminina eller pojkaktiga drag som sitter vid Jesu sida, ofta lutad mot hans bröst...

Den givna förklaringen är förstås att det inte alls handlar om någon hemlig kod utan om att det var så man alltid avbildade aposteln Johannes, "Jesu älskade lärjunge", som var den yngste i skaran av lärjungar, sannolikt omkring 20-årsåldern vid tiden för Jesu korsfästelse.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Varför är Johannes evangelium så annorlunda?
Hur kommer det sig att Johannesevangeliet skiljer sig så väldigt från de första tre evangelierna, som på många ställen har nästan exakt samma innehåll?

Johannes, Jesu älskade lärjunge
Vem var Johannes, Sebedaios son, Jesus älskade lärjunge? När levde han? Hur dog han?

Varför heter det nattvard?
Varför heter det "nattvard"? Det är ju ingenting som har med natten att göra. Och är det något som bara förekommer inom kristendomen, i kristna kyrkor?

Censuren i Nicaea
Vilka skrifter plockades bort ur bibeln vid den "sanering" som ägde rum vid kyrkomötet i Nicaea?"

Evangelium enligt Maria Magdalena
Stämmer det att Maria Magdalena också skrev ett evangelium som inte finns medi Bibeln? Kan man få tag på det någonstans?

Maria Magdalena
Jag har hört talas om en bok som säger att Maria Magdalena i själva verket var gift med Jesus. Står det nånting om det nånstans och vad vet man mer om henne?

Maria Magdalenas evangelium
"Maria Magdalenas evangelium" har daterats till mitten av 100-talet. Endast tre ofullständiga kopior finns bevarade. Här är "evangeliet" i svensk översättning.

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.