Allt om Bibeln

BIBELFRÅGAN

Ett interaktivt lexikon över Bibeln och kristen tro

Jesu återkomst

Jag blir inte klok på det här med Jesus återkomst. Om han kommer för att hämta oss till himlen, var kommer då Tusenårsriket in i bilden? (T.D.)

Svar: Bibeln förklarar att när Jesus kom för ungefär 2000 år sedan, kom han inte som kung för att förverkliga sitt rike, utan för att leva och dö som människa på grund av mänsklighetens synder, för att uppstå och ge oss möjlighet att förverkliga det syfte för vilket vi skapats - evigt liv. Bibeln berättar om hur han, när hans uppgift på jorden var fullbordad, for upp till himlen. Men dessförinnan hade han lovat att återvända till vår planet, och den gången skulle han komma för att upprätta Guds välde - Guds rike - här på jorden, allt i enlighet med profetiorna.

I Apg 1:11 berättas det om hur Kristus återkomst kommer att gå till:

"Denne Jesus som har blivit upptagen från er till himlen skall komma tillbaka just så så som ni har sett honom fara upp till himlen" (Apg 1:11)

Hur?

Ett par verser tidigare (Apg 1:9) har Lukas beskrivit hur Jesus for upp till himlen. När han gett lärjungarna sin avskedshälsning, tog han farväl av dem och började stiga upp genom luften, upp mot rymden, som om molnen burit honom bort. Inför deras förbluffade ögon steg han fullt synligt allt högre upp i skyn tills han var försvunnen. Och det är följaktligen på exakt samma sätt han enligt Bibeln kommer att återvända från himlen:

"Se, han kommer med molnen, och varje öga skall se honom" (Upp 1:7)

"Man skall få se Människosonen komma på himmelens moln med makt och stor härlighet... Och han skall sända ut sina änglar... och de skall samla hans utvalda från de fyra väderstrecken" (Matt 24:30-31)

"När Herren själv stiger ner från himlen... då skall de som är döda i Kristus uppstå först, och därefter skall vi som är kvar i livet föras bort bland molnen tillsammans med dem för att möta Herren i rymden" (1 Tess 4:16-17)

Bibeln säger alltså att när Jesus återvänder från rymden, kommer alla troende - de uppståndna och de som ännu lever - att församlas från hela jorden av änglarna och föras upp bland molnen. Men de färdas inte upp för att "mötas" av Jesus, utan för att själva komma honom "till mötes", dvs möta Honom när han är på väg tillbaka till jorden för att upprätta sitt rike här.

Femhundra år innan Jesus föddes uttalade profeten Sakarja den profetia som du syftar på i din fråga. Han sa där att på "den dagen", på "Herrens dag", när Människosonen återvänder till vår planet, kommer han - sedan han mötts av "de heliga" uppe i rymden - att ta mark på samma plats som den, varifrån han steg upp till himmelen för snart 2000 år sedan - just den plats där han och hans lärjungar befann sig, då han lämnade den här världen.

"Han skall den dagen stå med sina fötter på Oljeberget..." (Sak 14:4, första stycket)

Och han är inte ensam. De heliga - dvs de uppståndna eller förvandlade troende - följer med honom hit ner (Sak 14:5) för att sedan "alltid vara hos honom" (1 Tess 4:17) då han upprättar sitt eviga rike här på jorden:

"Herren Gud skall ge honom hans fader Davids tron, och han skall härska över Jakobs hus för evigt, och hans välde skall aldrig ta slut" (Luk 1:32-33)

"Den som segrar skall jag låta sitta hos mig på min tron..." (Upp 3:21)

"Den som segrar och ger akt på mina gärningar ända till slutet, honom skall jag ge makt över folken" (Upp 2:26)

"Rike och välde och storhet, utöver alla riken under himmelen, skall givas åt den Högstes eviga folk..." (Dan 7:27)

"Och de skall vara kungar på jorden" (Upp 5:10)

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Tusenårsriket
Tusenårsriket är en av benämningarna på det som kristna i alla tider har bett om i bönen 'Fader vår', det som i Bibeln kallas för 'Guds rike' eller 'himmelriket' - det världsomspännande rike som Messias enligt profetiorna ska upprätta på jorden

Tidpunkten för Människosonens återkomst
Varför sa inte Jesus till lärjungarna att det skulle dröja tusentals år innan han kom tillbaka? När man läser vad han sa till lärjungarna i evangelierna så låter det som om han skulle komma precis när som helst, åtminstone under deras livstid.

Vad är kristendomens livsmål?
Vad är själva meningen med livet för er kristna? Att leva här och sen dö och komma till himlen? Och sen då?

Vad händer våra husdjur när Jesus kommer?
Jag har en liten hund. Då när vi kristna förvandlas, hoppas jag att vi kan fortsätta ta hand om våra kära djur, vad tror du? Och alla icke-kristna som har hundar, katter etc, kommer de att få fortsätta leva och ta hand om sina djur?

När ska alla uppstå?
När ska alla människor uppstå? Uppstår alla på en gång eller har en del redan uppstått?

Varför kallas församlingen "förstling"?
På flera ställen i Bibeln talas om den kristna församlingen som 'förstlingsfrukten' som kommer att följas av den stora skörden.


Sök svar på fler frågor:

Har du en egen fråga om Bibeln, kristendomen, kyrkan etc? Sök först i Allt om Bibelns omfattande arkiv:

Om du inte hittar svaret, skicka din fråga till bibelfragan@alltombibeln.se så får du svar via email.

Om du vill stödja arbetet med Allt om Bibeln...