Följ Bibelfrågan på Facebook

Hade Mose fler namn?

Bibelfrågan: Frågor och svar

Fråga: Mose fick ju sitt namn av prinsessan som drog upp honom ur Nilen. Men han måste väl ha fått ett namn av sina biologiska föräldrar? Liksom hans syskon, Aron och Miriam? Mose syskon måste väl ha talat om för honom vilket som var hans riktiga namn? (B.W.)

Enligt traditionen (bibeln säger ju ingenting alls om detta) gav Mose föräldrar honom sex namn, Jered, Chaver, Jekuthiel, Avigdor, Avi-Socho, and Avi-Zonoach. Det var hans far som föreslog namnet Chaver medan hans farfar kallade honom Avigdor.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Mose bröder
Hade Moses några biologiska bröder? Isåfall vilka var de?

Vad hette Mose svärfar?
Bibeln anger tre namn på Moses svärfar: Reguel, Jetro och Jeter.

När skrev Mose Moseböckerna?
När, var, hur - och av vem - Mose egna skrifter fogades samman med de ursprungligen muntliga traditionerna om mänsklighetens urhistoria är oklart.

Är bibelns berättelser bara plagiat?
De historier som finns i Bibeln finns ju faktiskt i andra religioner också? Hur kan man då säga att Bibeln är Guds ord? Verkar det inte i stället som om de som skrev Bibeln bara plagierade gamla berättelser?

Varför 40 år i öknen?
Varför vandrade isreliterna i öknen i 40 år när man idag har sett att om man vandrar från egypten till israel så tar det bara 1,5 år?

Vd hände med farao efter israeliternas flykt?
Vilken farao var det som regerade i Egypten när Moses hjälpte Israels folk att fly från slaveriet och vad hände med honom efter uttåget och händelsen vid Röda havet?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.


Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.