Följ Bibelfrågan på Facebook

Kan en kristen umgås med muslimer?

Bibelfrågan: Frågor och svar

Fråga: Jag är troende kristen och har några muslimska vänner. Mina kristna bekanta säger att vi inte borde umgås med muslimer och låta dem komma in i våra hem eftersom de inte är döpta och inte har den heliga anden. De menar att enda gången man som kristen kan umgås med någon med annan religionsuppfattning är om man är väldigt stark i sin tro och kan försvara sin religon och tror sig kunna få dem att konvertera. Säger kristendomen någonstans att man inte får umgås med dem som tror på något annat. Jag försöker följa regeln att älska alla och respektera alla, och det känns lite rasistiskt att inte vilja umgås med någon för att han/hon är muslim eller jude. (M.S.)

Nej, kristendomen säger ingenstans att man inte ska eller får umgås med icke troende eller ha icke troende som vänner. Men det finns tyvärr en del kristna som anser det och då brukar de hänvisa till det enda bibelord som säger något liknande, nämligen 2 Joh 1:10 som lyder så här:

"Om någon kommer till er utan denna lära skall ni inte släppa in honom i ert hem och inte hälsa honom välkommen." (Bibel 2000)

Men vad det här bibelstället handlar om är inte alls hur vi vanliga kristna ska vara i vårt umgänge med andra människor, utan det är aposteln Johannes uppmaning till en församlingsledare hur man skulle agera när församlingen fick besök av villolärare, vilket framgår klart om man läser den inledande texten i stycket:

"Det finns ju många bedragare som har gått ut i världen, sådana som inte vill erkänna att Jesus Kristus har kommit i mänsklig gestalt. Sådan är Bedragaren, Antikrist."

Johannes syftar alltså på dem som kom resande till församlingarna och utgav sig för att vara kristna lärare och ville bli mottagna som sådana, men som i själva verket förkunnade en helt annan lärare. Sådana personer skulle man inte välkomna i sitt hem och erbjuda husrum och möjlighet att predika i församlingen, vilket annars var vad som förväntades när kristna förkunnare kom resande. (Exempel på det kan vi se i Paulus brev där han ofta nämner hur han själv och andra kristna förkunnare togs emot och bodde hos församlingsmedlemmar entid och predikade i deras församling.)

Annars är det väl bara bra att ha kontakt med människor av andra religioner. Och jag menar att vi absolut inte ska ha som huvudsyfte att diskutera religion med dem. (Det finns nog inget som har en så avskräckande effekt som när någon försöker övertyga en om att ens egen uppfattning är felaktig och att den andra har rätt.)

Vi ska inte bevisa vår tro i diskussioner utan i handling - genom att låta vårt "ljus lysa" så att andra människor ser vad Gud och Guds ande gör i vårt liv och vad vår tro innebär för oss. Det kan de inte se om vi som kristna isolerar oss och stänger ute alla människor av annan tro.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Tror muslimerna på Kristus?
I ett svar står det att muslimerna tror på Jesus som Messias. Är det verkligen sant? Tror de att Jesus är Guds Son och vår Frälsare? Det har jag aldrig hört förut, utan tvärtom faktiskt. I så fall kan ju de ockå kallas kristna, och det är ofattbart för mig.

Vad gör en troende, praktiserande kristen?
Vad innebär det att vara en troende, praktiserande kristen? Vad gör man?

Hade Jesus förståelse för andra religioner?
Skulle du kunna ge exempel ur bibeln där Jesus visar förståelse och omtanke med de människor som föds in i andra religioner?

Hur ska en kristen leva?
Var i bibeln står det hur man ska leva ett liv som Gud vill att man ska leva?

Varför är kristna så negativa mot andra religioner?
Ofta hör man kristna företrädare tala illa om andra religioners tro (gärna new age) men sällan eller aldrig hör man de med annan tro tala illa om kristen tro (möjligen undantaget islam av aggressivaste slag). Varför? Och är det etiskt trovärdigt? Eller är allt bara ett missförstånd och jag som hör fel.

Leva enligt Guds vilja
Hur ska en människa kunna leva på det utgivande, osjälviska sätt som Jesus uppmanar till, främst i Bergspredikan? Står inte det helt i strid mot hela vår mänskliga natur?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka bland svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.


Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.