Följ Bibelfrågan på Facebook

Vilket bröd till nattvarden?

Bibelfrågan: Frågor och svar

Fråga: Om man exempelvis firar nattvarden i en samling utanför kyrkan (t.ex. hemma), kan man då använda av sig vanligt bröd för nattvarden eller är osyrat bröd ett absolut krav? (D.A.)

Det är svårt att ge ett definitivt svar på den frågan. Jesus skapade nämligen aldrig någon ny ceremoni - någon "nattvardsritual" med vissa ingredienser, vare sig något visst bröd eller något visst vin - utan vad han gjorde var att han uppmanade sina lärjungar att i fortsättningen äta påskmåltiden med en ny innebörd.

Alla judar åt påskens kvällsmåltid ("nattvard" är inget annat än det gammalsvenska ordet för "kvällsmat") till minne av israeliternas flykt ur Egypten, men nu bad Jesus sina lärjungar att tänka på honom och minnas honom varje gång de delade brödet och drack vinet som ingick i den här måltiden.

Eftersom det var vid påsk det här hände var det naturligtvis osyrat, dvs ojäst, bröd (matza) man åt den kvällen, men det viktiga i Jesu uppmaning till sina efterföljare var knappast vilken sorts vin eller bröd man hade på bordet, utan att de skulle tänka på honom när de bröt brödet och drack vinet.

Även om Jesus med största säkerhet syftade just på intagandet av påskmåltiden när han sa "när ni gör detta" (han kan i alla fall inte ha menat "när ni firar nattvard" eftersom någon nattvardsceremoni inte existerade), så kom de Jesustroende ganska snart att avsluta de gemensamma "kärleksmåltiderna" (måltider då man åt och drack medhavd mat och dryck eller mat som skänkts av mer förmögna församlingsmedlemmar) som förekom regelbundet i den tidiga församlingen, med att man bröt och delade bröd och vin "till minne av Jesus". Vid de här måltiderna kan man nog utgå från att det var vanligt jäst bröd som serverades.

På 100-talet kom den här delen av måltiden att separeras från den övriga maten och utvecklas till en ceremoni som med tiden blev en del av gudstjänsten. Sådan är "nattvarden" i dag, med olika innebörd och tolkningar inom olika församlingar.

När det då gäller just brödet så använder man jäst bröd inom de östliga kyrkorna (ortodoxa) och ojäst bröd inom de västliga (katolska, protestantiska etc).

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Varför heter det nattvard?
Varför heter det "nattvard"? Det är ju ingenting som har med natten att göra. Och är det något som bara förekommer inom kristendomen, i kristna kyrkor?

Varför bröd som symbol för Jesu kropp?
Varför tog Jesus just brödet som symbol för sin kropp när han instiftade nattvarden. Fanns det någon särskild mening bakom hans val?

Var säger bibeln att vi ska fira nattvard ofta?
Jag hörde en predikan om nattvarden. Hon som predikade sa att det står i Bibeln att vi ska fira den ofta. Jag undrar var det står? Jag har inte funnit det.

Ord vid nattvarden
Hur säger man vid nattvardutdelandet (den som ger medlemmarna vinet kontra brödet)?

Det osyrade brödets högtid
När Israels barn skulle fly från slaveriet i Egypten omkring tusen år före vår tideräknings början var det bråttom.

Var Jesu sista måltid en påskmåltid?
Om man jämför Johannes och de andra evangelierna (synoptikerna) så skiljer de sig helt vad det gäller vilken dag Jesus åt den sista måltiden med lärjungarna och instiftade nattvarden. Var det en påskmåltid han åt? Och kan han isåfall ha ätit den en dag för tidigt? Eller var det bara en vanlig kvällsmåltid?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka bland svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.


Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.