Följ Bibelfrågan på Facebook

Hjärtat och njurarna i bibeln

Bibelfrågan: Frågor och svar

När vi frågar vad någon "har på hjärtat" är det naturligtvis enbart ett talesätt.

Fråga: Vad menas med uttrycket i Bibeln att Gud "prövar njurar och hjärtan"? (U-K.S.)

På många språk står hjärtat som symbol för vårt innersta själsliv, för våra djupaste känslor. Vi känner "med hjärtat", vi älskar "med hjärtat". Vi talar (eller talade) om "vårt hjärtas kär" och kan benämna någon "mitt lilla hjärta". Vi frågar vad någon "har på hjärtat" osv osv.

Det är naturligtvis enbart ett talesätt. I realiteten känner vi ingenting med hjärtat, tänker inte med hjärtat, älskar inte med hjärtat. Hjärtat är bara en muskel, en pump, ett organ som inte har ett dugg med vårt känsloliv att göra. Men eftersom vi är vana vid uttrycket så tycker vi att det låter helt naturligt och riktigt att tala om hjärtat på det viset (som ett annat ord för vårt innersta jag).

I det gamla Israel talade man om njurarna på liknande sätt. Så när bibeln använder uttrycket "hjärtat och njurarna" står det för de djupaste tankarna och känslorna i individens personlighet.

"Herre Sebaot, rättvise domare, du som prövar njurar och hjärtan..." (Jer 11:20)

"Jag, Herren, rannsakar hjärtat och prövar njurarna och lönar var och en för vad han gjort, så som hans gärningar förtjänar" (Jer 17:10)

"Och alla församlingarna skall förstå att jag [Messias] är den som rannsakar njurar och hjärtan och som ska ge var och en av er vad hans gärningar är värda" (Upp 2:23)

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Bevingade ord i bibeln
Här är en rad exempel på talesätt, ordspråk och bevingade ord som haar sitt ursprung i bibeln.

Absurt om masslakt i bibeln?
Enligt 2 Krön 13:17 ska judarna ha dödat en halv miljon israeliter i ett enda slag. Detta under en tid då det varken fanns kulsprutor, kanoner eller napalmbomber.

Hur ska man svara dåren?
Att kung Hiskias män - som sammanställde ordspråken i kapitel 25-29 - placerade de båda ordspråken efter varandra berodde på att de har samma tema, nämligen 'dårar och dårskap'.

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.