Följ Bibelfrågan på Facebook

Blev Noa kastrerad?

Bibelfrågan: Frågor och svar

Berättelsen handlar om hur en son förlöjligar sin far sedan han sett honom ligga och sova naken.

Fråga: Somliga anser att berättelsen om hur Noa förbannade sin son Ham sedan han sett Noa ligga berusad och naken i sitt tältförbannade sin son, har blivit modifierad och att Noak i den ursprungliga versionen blev kastrerad av sin son Ham, vilket skulle förklara hans vrede då han vaknade. Genom att kastrera Noak, skulle Ham ha berövat Noak möjligheten att få en fjärde son och genom detta säkrat sin plats som kronarvinge. Det finns många parallella kastrationsmyter från samma tid som historien skrevs ner. Till exempel Cronos kastrerade sin far Uranus. (R.G.)

Visst fanns det kastrationsmyter inom olika religioner, men det här är ingen religiös berättelse över huvud taget. Varken Noa eller hans söner var - till skillnad från Uranus och Kronos - några gudar eller liknande övernaturliga väsen, utan vanliga människor.

Eftersom det dessutom klart framgår av berättelsen att den inte handlar om annat än att en son förlöjligar sin far sedan han sett honom ligga och sova naken - kanske med erektion - finns det ingen rimlig anledning att blanda in någon kastreringshistoria i sammanhanget.

Man kan naturligtvis säga att vilken berättelse som helst har blivit ändrad och i själva verket handlade om någonting helt annat, men i så fall handlar det ju enbart om totalt grundlösa spekulationer som kan leda precis vart som helst, och det är knappast något seriöst sätt att arbeta?

Vad skulle förresten Ham, som ju var den yngste sonen, ha haft för "plats som kronarvinge" att säkra? Den platsen innehade ju redan hans äldste bror (dvs Noas förstfödde son)!

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Gamla testamentet - ett plagiat?
Många gamla traditioner, som berättade om händelser i det som redan då var en svunnen forntid, exempelvis syndafloden, var spridda i hela området öster om Medelhavet långt före den babyloniska fångenskapen.

Var vinet alkoholfritt på Jesu tid?
Var vinet på Jesu tid med eller utan alkohol? Jesu första underverk var ju att göra vatten till vin på ett bröllop. Drack Jesus vin som var alkoholhaltigt?

Bibeln och berusningsmedel
Vad säger bibeln om användning av berusningsmedel?

Är det synd att dricka och festa?
Är det fel av en kristen att dricka alkohol - vin, öl, sprit?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.